SERVETTEN WIJSHEID

Of het iets geworden is, weet ik niet, maar het idee sprak mij wel aan. De Universiteit van Straatsburg liet de papieren servetten in de Mensa bedrukken met literaire en filosofische idee¨en en raadsels. Een van de teksten luidde: “Wist je dat Caligula, Attila, Nietzsche en Hitler echt hebben bestaan.” Ik kan me voorstellen dat er interessanter teksten te vinden zijn. Ik zocht in enkele citatenboeken wat passende servetwijsheden. Om te beginnen lijkt deze van Karl Marx mij heel geschikt: “Het is niet de wijze van denken van de mens die zijn leven bepaalt, maar zijn wijze van leven die zijn wijze van denken bepaalt'. Ook culi-wijsheden zijn er genoeg te vinden. Stanislaw Lec: “Heet het vooruitgang wanneer een kannibaal met mes en vork eet”. Emanuel Wertheimer: “Zelden ziet men zulke diepzinnige gezichten als bij de bestudering van de spijskaart”. Diogenes: “De klok is een mooie uitvinding om aan het etensuur te herinneren”. Nietzsche: “Zalig zijn zij die smaak hebben, ook al is het een slechte smaak”. Goethe: “Men moet aan kinderen en vogels vragen hoe kussen en aardbeien smaken”. Tot slot de wijze raad van Miss Piggy: “Eet niet meer dan je kunt optillen”.

Vandaag een recept voor een rijstpudding die niet bepaald licht en luchtig is. Maar er kan geen gekocht Mona-toetje tegenop. Snijd een vanillestokje open. Doe de melk en room in een pan met een dikke bodem. Schraap de witte zaadjes uit het stokje en doe ze in de pan. Breng de melk, de room met het vanillestokje en de rijst aan de kook. Laat alles op een laag vuur ongeveer 20 minuten heel zachtjes koken tot de rijst gaar is. Roer wel af en toe in de pan. Klop in een grote kom de eidooiers met de suiker schuimig. Dit mengsel is dan bijna wit van kleur. Doe nu beetje bij beetje en steeds roerend de rijstpudding bij de dooiers. Tenslotte wordt alles weer in de pan teruggedaan die op een heel laag vuur wordt gezet. Roer het mengsel om te voorkomen dat het aan de bodem blijft kleven. De pudding wordt nu stevig. Het vuur gaat uit. De rijstpudding wordt in een grote of 4 of 6 kleinere schaaltjes of coupes geschept. Garneer de rijstpudding met een aardbei die voor de helft in gesmolten bittere chocola is gedoopt.

1/4 l volle melk

1/4 l cr`eme fraˆiche

1 vanillestokje

75 g dessertrijst

6 eidooiers

75 g witte basterdsuiker

enkele aardbeien

bittere chocola

    • Anne Scheepmaker