Roep om onderzoek FBI; Woede in Congres over onthullingen

WASHINGTON, 18 SEPT. De Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben de FBI gevraagd te onderzoeken of het Witte Huis een lastercampagne tegen hen voert. Ze verdenken een medewerker van president Clinton ervan dat hij de bron is van een recent artikel op het Internet over een buitenechtelijke verhouding van Henry Hyde.

Hyde is de voorzitter van de commissie van het Huis van Afgevaardigden die onderzoekt of er een impeachment-onderzoek tegen Clinton moet worden ingesteld. Hij erkent in een verklaring dat hij dertig jaar geleden een buitenechtelijke verhouding heeft gehad. De publikatie van het verhaal noemt hij “een overduidelijke poging om mij te intimideren. Het zal niet werken.”

Het artikel, dat woensdagavond verscheen in het Internet-tijdschrift Salon, maakte op Capitol Hill grote verontwaardiging los, niet alleen bij Republikeinen maar ook bij Democraten. “Bondgenoten van de president besmeuren nu een van de meest gerespecteerde leden van het Huis van Afgevaardigden”, zei Tom DeLay, een van de Republikeinse leiders in het Huis. “Dit is een directe aanval op het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten.”

De afgelopen maand zagen ook twee andere Republikeinen, verklaarde tegenstanders van Clinton, zich na publicaties genoodzaakt buitenechtelijke verhoudingen op te biechten.

Het Witte Huis ontkende gisteren met kracht ook maar iets met het artikel van doen te hebben. Erskine Bowles, de stafchef van het Witte Huis, beloofde in een brief aan Hyde dat hij medewerkers die in privé-levens van Congres-leden wroeten zal ontslaan. “Ook aan mensen buiten het Witte Huis hebben we duidelijk gemaakt dat we dergelijk gedrag niet zullen tolereren”, aldus Bowles.

De medewerker van het Witte Huis die volgens veel Republikeinen achter het gewraakte verhaal over Hyde zit, oud-journalist Sidney Blumenthal, ontkent met grote stelligheid dat hij er de bron van is. Ook Salon ontkent door het Witte Huis op het spoor gezet te zijn. Maar het blad heeft vorige maand wèl geschreven dat het Witte Huis klaar stond om tegenstanders zwart te maken via een “tactiek van de verschroeide aarde”, waarbij onaangename waarheden uit de privé-levens van Congres-leden naar buiten gebracht zouden worden.

In het Congres gaat de algemene verontwaardiging over de het artikel in Salon gepaard met de vrees dat nog meer Congres-leden het slachtoffer van dergelijke publicaties zullen worden. De voorzitters van de campagnecommissies van Democraten en Republikeinen, Martin Frost en John Linder, kondigden gisteren aan dat hun organisaties geen geld zullen verstrekken aan kandidaten die hun tegenstanders in de aanloop naar de verkiezingen van 3 november aanvallen op hun privé-leven. “Het niveau van de discussie in dit land zakt tot een onverdraaglijk niveau”, aldus Frost.