Ramsj

Sri Owen: De regionale keukens van Indonesië. Geb. Schuyt & Co 1995, van ƒ 49,50 voor ƒ 12,50. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam, Donner Rotterdam.

Kookboek met precies 111, uitvoerig toegelichte recepten, bijeengebracht door Sri Owen - schrijfster van het veelgeprezen Rijst, rijkdom in recepten. De recepten zijn afkomstig uit een zestal regionale keukens, waaronder die van Sumatra (schapen- en lamsvlees), Sulawesi/Celebes (diverse soepen) en de Molukken (salades van rauwe groenten). Sri Owens Engelse echtgenoot Roger tekende voor het aardige voorwoord (ook al vaart hij voortdurend uit tegen de koloniale Hollanders met hun verderfelijke rijsttafels). Uitstekende lijst met verklarende woorden. Bij Donner ligt Asian Ingredients in de ramsj, een informatief boekje van expert Ken Hom over vooral Chinese en Thaise ingrediënten en groentensoorten: van rijst, bonen en witte kool tot aan vogelnestjes en haaienvinnen (van ƒ 41,15 voor ƒ 14,90).

    • Henk Lagerwaard