Ramsj

Inge Bondi: CHIM. The photographs of David Seymour. Geb. Bulfinch 1996, van ƒ 113,50 voor ƒ 59,50. De Verbeelding en Van Gennep Amsterdam.

Mooi uitgegeven terugblik op het oeuvre van David Seymour (oftewel: Chim, de naam waarmee hij zijn foto's signeerde), de legendarische Magnum-fotograaf die in 1956 bij de Suez Oorlog om het leven kwam. Het boek telt meer dan 150 foto's, afkomstig uit de befaamde reportages die hij maakte in de Spaanse Burgeroorlog, de Tweede Wereldoorlog, en vooral - zijn bekendste en aangrijpendste werk - in de naoorlogse opvangcentra voor weeskinderen en andere jeugdige, veel getraumatiseerde oorlogsslachtoffers. Ook bij de Verbeelding en Van Gennep: Het engeltje dat op mijn tong pieste, een verhaal van Hans Aarsman over zijn jeugd in de jaren zestig, met als belangrijkste onderwerpen zijn belangstelling voor de ruimtevaart, en de dagelijkse avondmaaltijden die hij jarenlang te verteren kreeg ('Flink door blijven prakken tot er een laag op je bord ligt van drie centimeter dik'). Fraai geïllustreerd met (kranten-)foto's uit die tijd (van ƒ 34,50 voor ƒ 12,90).

    • Henk Lagerwaard