Procedure tegen Berisha; Regering is weer de baas in Tirana

TIRANA, 18 SEPT. Met felle uithalen naar premier Fatos Nano, maar ook met een oproep geen geweld te gebruiken, gaf de Albanese oppositieleider Sali Berisha rond het middaguur het startsein voor een betoging die volgens waarnemers een sleutelmoment in de machtsstrijd tussen Berisha en Nano is.

De regering liet haar macht zien met een massale inzet van leger en politie. Overal in en rondom Tirana werden mensen aangehouden voor controle. Bij de belangrijkste overheidsgebouwen is de bewaking overgedragen aan elitetroepen. Eerst stonden daar dienstplichtige militairen. Op straat reden vanmorgen politieauto's rond met het geweer uit het raam.

Berisha had zijn aanhang in het hele land opgeroepen naar Tirana te komen om van de betoging een nationaal protest te maken. Maar de menigte die om 12 uur voor het hoofdkwartier van de Democratische Partij stond, zwaaiend met Albanese en Amerikaanse vlaggen, was niet groter dan eerdere dagen.

Berisha zei dat dat kwam omdat 'honderdduizenden' partijgangers rondom Tirana zijn tegengehouden. Maar Berisha's confrontatiepolitiek wordt ook in eigen kring gekritiseerd. “Dit is een test”, zei een buitenlandse diplomaat vanmorgen. “Nano wil laten zien dat hij de touwtjes stevig in handen heeft. Berisha heeft veel mensen nodig, en een geweldloze demonstratie.”

Een parlementscommissie heeft gisteren voorgesteld de parlementaire onschendbaarheid van Berisha op te heffen. Dat maakt de weg vrij tot vervolging wegens “gewapende opstand”. Volgens premier Nano waren de rellen van zondag en maandag, toen aanhangers van Berisha regeringsgebouwen bezetten, een poging tot staatsgreep. Maar gisteravond zei Nano, in een poging een uitbarsting van woede onder Berisha's aanhangers te voorkomen: “Berisha moet nu niet gearresteerd worden.”

Er is grote internationale druk op Nano om te voorkomen dat Berisha wordt gearresteerd. Het voltallige parlement moet nu een besluit nemen over opheffing van Berisha's onschendbaarheid. President Rexhep Meideni heeft gisteren de eis van de Democratische Partij voor een zakenkabinet afgewezen.

    • Marc Leijendekker