Olies drukken beurzen verder omlaag

AMSTERDAM/NEW YORK, 18 SEPT. De koersen op Europese effectenbeurzen zijn na een dag van zware verliezen vanochtend opnieuw omlaag gegaan. Op het Damrak waar AEX-beursgraadmeter gisteren al met een verlies van 39,79 punten onder de 1000 punten was gesloten, daalde vanochtend opnieuw met 14,55 punten (1,47 procent).

Het verlies van vanochtend was voornamelijk het gevolg van een negatieve bijstelling van de winstverwachting van Koninklijke Olie. Hierop daalde de voor de Amsterdamse effectenbeurs zo belangrijke koers met 5,50 naar 87,50 gulden.

De effectenbeurs van Londen, waar het Nederlands/Britse olieconcern ook genoteerd staat, werd eveneens getroffen door de winstwaarschuwing. Shell sleurde hier het oliefonds British Petroleum mee naar beneden. De FTSE-100, waarin de belangrijkste Londense aandelen meewegen, daalde vanochtend met 1,24 procent procent. Gisteren verloor the City al 3 procent.

Parijs beperkte vanochtend de schade tot een achteruitgang van 1,14 procent. De Franse beurs was gisteren het grootste slachtoffer van Europa met een daling van 5,5 procent. Sinds augustus 1991 is de daling op één dag niet zo groot geweest. Voornaamste reden van het verlies was de bijstelling van de winstprognose door het telecomconcern Alcatel, een zwaargewicht in de CAC-40-index. Het aandeel Alcatel, dat woensdag nog was gesloten op 927 franc, daalde gisteren zo hard dat de limiet werd overschreden en er gedurende het grootste deel van de dag geen koers van kon worden opgemaakt. Aan het eind van de middag bleek het aandeel op 571 franc te staan. Vanochtend opende het aandeel ruim 8 procent hoger op 620 franc.

De effectenbeurs van Frankfurt daalde de DAX-index vanochtend met 1,14 procent onder de voor de Duitse beurs belangrijke grens van 4600 punten. Gisteren waren de koersen daar al met 5 procent omlaag gegaan. “Beleggers zijn zeer nerveus en bijzonder gevoelig voor negatief nieuws”, zei een Duitse handelaar vanochtend. “Dat is altijd een slecht teken.” Een grote daler was autoconcern Daimler-Benz. Beleggers verwachten weinig goeds van een fusie met het Amerikaanse Chrysler waarover de aandeelhouders vandaag moesten beslissen.

De Europese beurzen volgden vanochtend de gebeurtenissen in New York. Daar sloot de Dow Jones-index 216 punten (2,7 procent) lager op 7.873,77 punten. Net als in Europa twijfelen Amerikaanse beleggers aan de optimistische winstprognoses van hun multinationals. Wall Street leed ook onder de onzekerheid over een renteverlaging. Steeds meer beleggers denken dat een besluit daarover nog lang op zich zal laten wachten. Nu centrale bankier Alan Greenspan de hoop hierop woensdag heeft laten vervliegen, richten ze zich op 29 september. Dan vergadert het beleidsbepalend comite van de 'Fed', de FOMC (Federal Open Market Committee).

De Dow Jones-index leverde door de daling van gisteren bijna de gehele winst van deze week in. Opnieuw is de index onder 7.908 gedoken, de slotkoers van vorig jaar. Opnieuw moesten veel bankfondsen het ontgelden.

Vergeleken met de Europese beurzen heeft Wall Street het de afgelopen weken zo slecht nog niet gedaan. De Dow Jones-index daalde sinds begin augustus met 11,4 procent. De DAX-index verloor in die periode 22,4 procent. De CAC-40 daalde de afgelopen zeven weken 17,6 procent en Londen 13,7 procent. Amsterdam zit vlak onder Frankfurt met een verlies van 22 procent sinds 1 augustus.