Nieuwe aanklacht wegens aanslagen VS-ambassades

NEW YORK/KOEWEIT, 18 SEPT. Een federaal gerechtshof in New York heeft gisteren de aanklacht openbaar gemaakt tegen twee nieuwe verdachten van de terroristische aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaam op 7 augustus.

De belangrijkste van de twee, Haroen Fazil, ook wel bekend als Haroen Fahdl, is nog voortvluchtig. Hij wordt ervan verdacht de explosieven voor de aanslag te hebben voorbereid in een villa buiten Nairobi. De van de Comoren afkomstige Fazil wordt door de openbare aanklager omschreven als “een belangrijke speler” in Al-Quaida, de terreurorganisatie van Bin Laden, de Saoedische miljonair die volgens de Amerikanen achter de aanslag zit. Er is een beloning van twee miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die tot de aanhouding van Fazil leidt. Fazil vluchtte van de Comoren naar Dubai, toen de FBI tijdens het onderzoek in Nairobi zijn betrokkenheid bij de aanslag ontdekte.

Hij is de derde verdachte die in New York is aangeklaagd wegens moord op de 12 omgekomen Amerikanen. Net als de eerder gearresteerde Mohammed Sadeek Odeh en Mohammed Rashed Daoud al-'Owhali kan hij ter dood veroordeeld worden. De andere verdachte die gisteren is aangeklaagd, Wadih El Hage, werd woensdag gearresteerd. De in de staat Texas woonachtige Hage zou de persoonlijke secretaris zijn geweest van Bin Laden. Hage wordt ervan beschuldigd drie keer te hebben gelogen tegen de Amerikaanse autoriteiten over zijn relaties met Al-Quaida.

De Tanzaniaanse vreemdelingendienst maakte gisteren bekend dat Tanzania veertien verdachten, afkomstig uit Irak, Libië en Soedan als illegale immigranten heeft uitgezet, nadat hun betrokkenheid bij de aanslag niet kon worden aangetoond. Twee Soedanezen zullen waarschijnlijk binnenkort worden uitgezet. Zeven andere verdachten zitten nog vast voor verhoor. De Tanzaniaanse vice-president, Omar Ali Juma, sprak gisteren van drie of vier verdachten. Hij wilde niets zeggen over de nationaliteit van de verdachten en weigerde commentaar te geven op de vraag of Bin Laden achter de aanslag zit.

De Oegandese politie maakte gisteren bekend in een grootschalige operatie zes verdachten van terroristische activiteiten te hebben opgepakt. De ambassades van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de hoofdstad Kampala sloten eerder deze week hun poorten, nadat verschillende Westerse diplomatieke vertegenwoordigingen met bomaanslagen werden bedreigd. De Oegandezen wilden niet ingaan op het bericht in een Oegandese krant dat Amerikaanse veiligheidsadviseurs deelnemen aan de operatie. Bij de aanslag in Nairobi kwamen 253 mensen om en vielen zo'n 5.000 gewonden. In Dar es Salaam kwamen tien mensen om en raakten zeventig gewond. De Amerikaanse regering is bezig met een wetsvoorstel dat schadevergoeding voor de getroffen Kenianen en Tanzanianen mogelijk moet maken. Veel slachtoffers waren ambtenaren die met hun salaris tientallen familieleden onderhielden. (Reuters, AFP, AP)