Nerveus debuut Heerenveen in Europa Cup; 3-1 zege op Poolse bekerhouder

HEERENVEEN, 18 SEPT. Soms, heel soms, kan topvoetbal nog van een prachtige eenvoud zijn. Heerenveen debuteerde gisteren in het Europa-Cupvoetbal, maar de spelers verbleven vooraf niet in een trainingskamp. Ze kwamen gewoon om vier uur 's middags bij elkaar. En in het Abe Lenstra-stadion waren er ook nu in de loterij prijzen te winnen zoals een vleespakket van slagerij Boon en twee Friestalige stripboeken van Olie B. Bommel. Hoe zo is voetbal een spel om miljoenen? “Wij houden er niet van om dingen op z'n kop te zetten”, zei trainer Foppe de Haan na de 3-1 zege op het Poolse Amica Wronki in de eerste ronde van het toernooi voor bekerwinnaars.

Natuurlijk waren de Friezen trots op hun Europese debuut. Zijn we er klaar voor, vroeg de uitbundige stadionspeaker aan spelers en supporters. De internationale regels verboden om, zoals ze in Heerenveen gewend zijn, voor de aftrap het Friese volkslied te spelen. Maar ook dat was geen probleem. Luidkeels zongen de toeschouwers zonder muziek het lijflied. Europa Cup of niet, alles moest zo veel mogelijk bij het oude blijven.

Met het voetbal lukte dat echter niet helemaal. Heerenveen was nerveuzer tegen het kleine Wronki dan een week eerder in de Nederlandse competitie tegen Feyenoord. Foppe de Haan had er begrip voor. “Ik voelde me zelf ook meer gespannen, dus hadden de jongens het waarschijnlijk ook”, oordeelde de trainer. “Zo'n Europa-Cupwedstrijd is toch anders. Zeg maar dat de hele wereld toekijkt. En we hebben er zo lang naar toe gewerkt, dan wil je dat niet verpesten. Vooral ook niet omdat we deze week de laatste in de rij waren van alle Nederlandse clubs.”

De Haan noemde zijn ploeg “een stelletje gejaagd door de wind”. Door het gehaaste en onnauwkeurige spel verzuimde Heerenveen de tegenstander uit Polen gisteravond op een onoverkomelijke achterstand te zetten. Jeffrey Talan - “Het eerste officiële Europa-Cupdoelpunt is een feit”, schreeuwde de speaker - en de Roemeen Dorien Mitrita zorgden in de eerste helft voor 2-0, maar na rust scoorde Wronki via Grzegorz Król ineens tegen. Het kwam omdat de thuisploeg de Poolse bekerwinnaar te veel ruimte had gegeven. Centrale middenvelder Gérard de Nooijer liep vaak ver naar voren en het verdedigingsduo Hansma/Klompe bleef juist hangen. “Ik kan mezelf wel voor de kop slaan”, zei De Haan over de tegentreffer. “Ik was net van plan Gérard terug te roepen.”

Boudewijn Pahlplatz zorgde daarna nog met een fraai schot voor 3-1, maar de marge was te klein gezien het krachtsverschil tussen beide partijen. Voor de wedstrijd had De Haan zonder gewichtig te doen Wronki als een ploeg ingeschat die in Nederland onder in de eredivisie of in top van de eerste divisie zou kunnen meedraaien. Hij bleek er niet ver naast te zitten. Heerenveen had het ook alleen aan zichzelf te wijten dat het bij de return nog op zijn tellen moet passen. “We moeten echt nog aan de bak”, besefte De Haan.

De Friezen laten voor de tweede wedstrijd niets aan het toeval over. Nuchterheid moet in dit geval ook niet met onverschilligheid worden verward. De spelers reizen uiteraard per vliegtuig maar er zal ook een bus uit Heerenveen naar Polen vertrekken met voedsel en ander materiaal. De kok van het eigen stadion-restaurant zal de maaltijden klaarmaken. Supporter Koos Formsma, die als manager van de Nederlandse hockeyploeg de hele wereld afreisde, gaf Heerenveen nuttige reisadviezen.

Het is van harte te hopen dat Heerenveen de tweede ronde haalt. De zo positief ingestelde club zou het verdienen ook eens een echte topploeg op bezoek te krijgen. Het zal een prachtig tafereel zijn om de nuchtere Friezen de verwende voetbalmiljonairs van Chelsea, Paris Saint Germain of Lazio Roma te zien ontvangen. Een groter contrast is bijna niet denkbaar. Voor die confrontatie zullen de supporters ongetwijfeld in de rij staan. KS Amica Wronki, ook een debutant in het Europese voetbal, sprak wat dat betreft niet aan en daarom zaten de tribunes in het Abe Lenstra-stadion niet eens helemaal vol. Het leek net of Heerenveen weer in de Intertoto meedeed. Het echte werk moet eigenlijk dus nog beginnen.

De stadionspeaker vertelde gisteravond dat er voor de return over twee weken nog plaats is in de supportersbussen naar Wronki. Wie interesse heeft, kan zich bij Johannes de Vries aanmelden, maar wel pas als hij van zijn werk terug is, na zes uur 's avonds. Wol thús, wenste Foppe de Haan zijn gehoor nadat hij klaar was met zijn commentaar op de wedstrijd. Kan het nog eenvoudiger en mooier?

    • Hans Klippus