Mme Le Pen lijsttrekker FN Europa

PARIJS, 16 SEPT. Mevrouw Jany Le Pen is toch beschikbaar als lijsttrekker van het Front National voor de Europese verkiezingen die volgend jaar worden gehouden. Zij doet dat alleen als Jean-Marie Le Pen, de voorman van extreem-rechts in Frankrijk, opnieuw onverkiesbaar wordt verklaard door de rechter.

Eerder ontstond aanzienlijk rumoer binnen het Front National toen Le Pen liet weten dat zijn vrouw het lijsttrekkerschap zou overnemen. Hij was toen veroordeeld wegens het fysiek bedreigen van een vrouwelijke, socialistische Kamerkandidaat bij de verkiezingen van 1997. Het vonnis in hoger beroep wordt eind deze maand verwacht.

Mevrouw Le Pen liet zich ontvallen dat zij niets met politiek te maken wil hebben, waarop Bruno Mégret, de duidelijkste troonpretendent binnen het FN, zei lijsttrekker te willen zijn. Le Pen gaf hem daarop in het openbaar een verhitte reprimande.

Intussen is alles weer goedgekomen, zowel tussen de Le Pens als tussen de Le Pens en de Mégrets. Jany is bij nader inzien bereid zo nodig de FN-lijst te trekken, zegt zij eerder deze week in het dagblad Le Parisien. Haar man heeft haar gerustgesteld: zij kan in Straatsburg in de een of andere sociale commissie gaan zitten, en als het voorbij is “hoop ik dat men mij snel vergeet en ik weer voor mijn rozen kan gaan zorgen”.