Kippenslachterij Plukon schrapt honderden banen

ROTTERDAM, 18 SEPT. Plukon Poultry, producent van kip- en kalkoenproducten, schrapt de komende drie jaar in zijn fabriek te Wezep de banen van honderd vaste medewerkers en 170 uitzendkrachten. Voor het overtollige personeel is geen plaats binnen de onderneming.

Ook bij de Plukon-vestiging in Dedemsvaart, waar 'industriële pluimveeproducten' worden gemaakt, dreigen ontslagen.

De directie wil de slachterij daar, waar zo'n 180 werknemers werken, verkopen. Lukt dit niet, dan is er voor de vestiging “geen toekomst”, zegt directeur H. Stolk van Plukon. Stolk bevestigt dat Plukon Poultry verlies leidt, maar wil niet zeggen hoeveel.

Het schrappen van de banen in Wezep houdt verband met een ingrijpende reorganisatie van Plukons slachterij en distributiecentrum.

De onderneming wil stoppen met de verliesgevende toelevering aan andere voedingsbedrijven. Daarnaast is besloten een nieuw distributiecentrum te bouwen en de slachterij te moderniseren.

Plukon wil zich de komende jaren toeleggen op belevering van West-Europese supermarktketens en het eigen merk Friki nieuw leven inblazen. Onderdeel van die strategie is ook de bouw van een nieuw distributiecentrum in Duitsland.

De vakgroep CNV Vlees en Vis van de CNV Bedrijvenbond is geschrokken van de reorganisatie bij Plukon en wil gedwongen ontslagen voorkomen. Vakgroepbestuurder J. Timmer vindt dat de vaste werknemers in ieder geval aan een nieuwe baan moeten worden geholpen.

FNV Bondgenoten zal het reorganisatieplan “goed tegen het licht houden” en wil een goed sociaal plan. Plukon praat daar binnenkort met vakorganisaties en ondernemingsraden over.

Plukon is op dit moment in handen van de levensmiddelenconcerns Meneba en Cebeco Handelsraad. Het ligt in de bedoeling dat Cebeco op termijn het 50 procentsbelang van Meneba overneemt.

Het personeel van de vestigingen in Duitsland en de kalkoenslachterij in Boxmeer ondervindt geen gevolgen van de sanering. Bij Plukon werken nu circa 1500 mensen in binnen- en buitenland.