Interim-trainers vervangen Haan bij Anderlecht

ROTTERDAM, 18 SEPT. Jeugd-trainer Franky Vercauteren en assistent-coach Jean Dockx zijn voorlopig de nieuwe trainers van Anderlecht. Zij volgen Arie Haan op, die gisteren vanwege de slechte resultaten ontslag nam bij de Brusselse club.

Manager Michel Verschueren van de Brusselse club maakte gisteren, na een lunch met de trainer, het vertrek van Haan bekend. De Nederlandse oud-international reageerde berustend: “Deze stap was het beste voor iedereen, zowel voor mij als voor het bestuur.”

Anderlecht haalde in de eerste zes competitiewedstrijden vijf punten. Daarmee staat de voormalige topclub in de Eerste Klasse op een gedeelde dertiende plaats. Woensdag verloor de club, in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA-beker, op eigen veld met 2-0 van Grasshoppers.

“Na een diepgaand gesprek tussen het bestuur en Arie Haan”, aldus manager Verschueren, “is op verzoek van Haan besloten per vandaag uit elkaar te gaan.”

Haan had zijn vertrek na de nederlaag tegen Grasshoppers zien aankomen. “Het liep niet in de ploeg. De spelers wilden wel, maar konden niet. Misschien legde ik te veel druk op de ploeg. Ik hoop dat de spelers na mijn vertrek vrijer kunnen voetballen.” Didier Dheedene nam het voor Haan op. “De spelers lieten de trainer in de steek”, zei de voetballer.

De 49-jarige Haan werd op 28 oktober 1997 ontslagen bij Feyenoord. Op 7 december werd hij aangesteld bij Anderlecht, als opvolger van René Vandereycken. Haan tekende een contract van anderhalf seizoen. Haan was van 1975 tot 1980 als speler bij de club actief.

De oud-international (35 keer) uit Winschoten begon in 1984 als trainer. In België had hij achtereenvolgens Antwerp en Anderlecht (twee keer de landstitel, in 1986 en 1987) onder zijn hoede. Vervolgens was hij werkzaam bij Stuttgart, Nürnberg, Standard en PAOK. Bij de Griekse club nam hij in oktober 1995 ontslag om bij Feyenoord aan de slag te kunnen.

Haan leidde Anderlecht vorig seizoen naar de vierde plaats. In de voorbereiding op dit seizoen mocht hij negen spelers aantrekken. Onder hen Feyenoorder Geoffrey Claeys en de Nederlanders Yuri Cornelisse (TOP Oss) en Patrick van Diemen (RKC).

“We kwamen donderdagochtend bijeen om iets te gaan doen”, sprak voorzitter Vanden Stock. “Natuurlijk moest er iets gebeuren. Maar wij, als bestuur, waren absoluut nog niet van plan de trainer te ontslaan. Haan heeft hier goed werk verricht. Wij zochten de schuld in eerste plaats nog niet bij hem.”

Het bestuur van Anderlecht is nog op zoek naar een definitieve opvolger van Haan. De 57-jarige Jean Dockx is al voor de vijfde keer interim-coach in Brussel. Frankie Vercauteren (42) heeft laten weten dat hij Haan zeker niet definitief wil opvolgen. De oud-international wil zo snel mogelijk weer de jeugd van Anderlecht trainen.