Huis VS weigert volledige bijdrage aan het IMF

WASHINGTON, 18 SEPT. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren geweigerd de volledige 18 miljard dollar aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij te dragen.

De regering had daarom gevraagd, omdat het IMF zeer krap bij kas is komen te zitten door de financiële reddingsacties in Azië en Rusland.

De Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, verwierpen een amendement van de Democraten. Die willen net als president Clinton het IMF de volledige bijdrage geven, zodat er een mogelijke crisis in Latijns Amerika en elders in de wereld kan worden voorkomen.

De afgevaardigden stemden later op de dag wel in met betaling van 3,4 miljard dollar. Dat is het Amerikaanse aandeel in een noodfonds van het IMF. De Senaat heeft eerder al ingestemd met het volledige bedrag.

In politieke kringen in Washington heet het dat het Huis van Afgevaardigden in een later stadium alsnog zal instemmen met de 18 miljard dollar. De regering moet dan wel van het IMF eisen dat het anders te werk gaat.