Hond steunt kind in ziekenhuis

Een kind met een hond heeft minder last van stress dan een kind zonder zo'n huisdier.

Dat hebben Amerikaanse onderzoekers uitgezocht. Ze hebben een proef gedaan met kinderen van twee tot zes jaar in een ziekenhuis. Kinderen die hun hond bij zich mochten houden in het ziekenhuis voelden zich eerder goed dan kinderen zonder dier, zei de Amerikaanse onderzoeker M. Baun vorige week in Praag. Daar waren allemaal onderzoekers bij elkaar die over kinderen en huisdieren spraken.

Kinderen die een kleine operatie moeten ondergaan, voelen zich beter met een huisdier bij zich in het ziekenhuis. Het dier zorgt voor afleiding en biedt gespreksstof. Er is zelfs een vereniging die wil bevorderen dat kinderen hun huisdier in het ziekenhuis mogen houden: de Children in Hospital and Animal Therapy Association.

Volgens sommige onderzoekers kunnen kinderen die een kat of een hond hebben beter praten over hun gevoelens dan kinderen zonder huisdier. Kinderen die een huisdier hebben vinden ook steun bij hun beest. Ze zoeken als ze het moeilijk hebben vaak gezelschap van hun huisdier om daar troost te zoeken. Ze vertellen ook vaak geheimen aan hun troeteldier.