Een gearresteerde bij Eurotop was lid criminele bende

AMSTERDAM, 18 SEPT. Een van de arrestaties die vorig jaar in Amsterdam ten tijde van de Eurotop is verricht op basis van verdenking van deelname aan een criminele organisatie, is volgens de rechtbank wel rechtmatig geweest.

Dat is het Amsterdamse openbaar ministerie pas een maand na een uitspraak van de rechtbank gebleken. Bij nadere bestudering van het vonnis bleek dat de rechter in deze specifieke zaak vindt dat er voldoende feiten en omstandigheden waren op grond waarvan artikel 140 van het wetboek van strafrecht (deelname aan een criminele organisatie) kon worden toegepast. “Een goed vonnis. Zo dom is het dus niet geweest dat we artikel 140 hebben toegepast”, reageert een woordvoerder van het OM.

Politie en justitie in Amsterdam kregen veel kritiek op 371 arrestaties die op basis van artikel 140 waren verricht, omdat dit artikel alleen maar zou zijn gebruikt om de orde te handhaven. In november vorig jaar besloot justitie geen van de arrestanten te vervolgen omdat er onvoldoende bewijs was.

Vorig maand deed de rechtbank uitspraak in tien zaken die waren aangespannen door de arrestanten met als doel schadevergoeding te krijgen. De rechter bepaalde dat de arrestaties onrechtmatig waren geweest omdat er onvoldoende individuele verdenkingen waren. Deze zaken dienden als proefprocessen voor de andere gevallen. De arrestanten kregen schadevergoedingen toegekend tot 2.500 gulden voor het vastzitten van drie dagen.

Het OM kwam er pas deze week achter dat in het vonnis van arrestant NN68, een vrouw, een afwijkende overweging zit. Zij kwam later uit het krakersbolwerk Vrankrijk dan de andere negen arrestanten. Even daarvoor was uit het pand met seinkogels geschoten en werd gezien dat een vrouw een doos met vijftien flessen op het dak had gezet. De politie dacht dat het om Molotov-cocktails ging, waardoor ze met recht aannemen dat deze vrouw behoorde tot een criminele organisatie, aldus de rechter. Het OM gaat er nu van uit dat dertien andere personen die op hetzelfde moment uit het pand kwamen, maar waar een rechter zich nog niet over heeft gebogen, ook terecht zijn gearresteerd.

Overigens had deze overweging geen grote invloed op de hoogte van de schadevergoeding. Deze is toegekend omdat er geen vervolging is ingesteld. De vrouw kreeg 800 gulden voor het vastzitten van één dag. Haar advocaat, L. Miedema, had het afwijkende vonnis niet opgemerkt. “Bij alles wat het OM over zich heeft heengekregen, is dit misschien een lichtpuntje voor ze.” Hij heeft gisteren nog snel hoger beroep aangetekend.