Canal+ moet 4,2 miljoen betalen

AMSTERDAM, 18 SEPT. De abonneezender Canal+ moet kabelmaatschappij A2000 4,2 miljoen gulden betalen voor de doorgifte op het Amsterdamse kabelnet. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren in kort geding bepaald.

Canal+ heeft in Amsterdam en omstreken circa twintigduizend abonnees. Het station zendt via twee kanalen films en sportwedstrijden. De zender verschilde met A2000 van mening over het tarief dat over 1998 moest worden betaald. A2000 had Canal+ voor de twee kanalen een bedrag in rekening gebracht van 4,2 miljoen gulden. Daarbij had het bedrijf zich gebaseerd op de tarieven die in 1996 en 1997 waren betaald. Daarover waren de twee partijen het ook oneens geweest. Een arbitragecommissie bepaalde echter dat Canal+ twee miljoen gulden per kanaal moest betalen.

Dit jaar maakte Canal+ opnieuw bezwaar tegen de tarieven van A2000. Directeur W. Moerer van Canal+ zegt te verwachten dat de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) tegen het einde van dit jaar de tarieven ten gunste van Canal+ zal aanpassen. Daarom wilde het bedrijf het gehele bedrag van 4,2 miljoen gulden niet betalen maar slechts 1,5 miljoen gulden als voorschot. De rechter gaf A2000 echter gelijk, verwijzend naar de arbitragezaak.

Tegen de arbitrage-uitspraak is Canal+ bij de rechtbank van Rotterdam in beroep gegaan, maar dit loopt nog. Canal+ zal volgende week het gehele bedrag overmaken om te voorkomen dat de twee kanalen 'op zwart' gaan.

Beide partijen verschillen ook van mening over de vraag of Canal+ haar televisiesignalen digitaal mag doorgeven. Dan wordt het mogelijk om de twee zenders op één kanaal door te geven. Canal+ vindt dat het dan alleen voor de gebruik van één kanaal hoeft te betalen. A2000 is van mening dat zenders moeten betalen voor het aantal programma's dat ze doorgeven. De verwachting is dat de OPTA in de toekomst zich ook over deze kwestie zal buigen.

In Amsterdam gingen onlangs nieuwszender CNN en muziekzender MTV van de kabel omdat zij A2000 geen vergoeding wilden betalen.