Bugno neemt waardig afscheid

ROTTERDAM, 18 SEPT. De Italiaanse wielrenner Gianni Bugno heeft de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De 34-jarige Bugno demarreerde 23 kilometer voor de finish uit een kopgroep. De Spanjaard Abraham Olano blijft leider in het algemeen klassement.

Bugno's ritzege in Jaca betekende zijn eerste overwinning in negentien maanden. Na dit seizoen neemt hij afscheid van de wielersport. Hij wil zijn imposante loopbaan in stijl afsluiten. Hij behoort nog steeds tot de kandidaten voor de Italiaanse WK-selectie. Met zijn ervaring en zijn koersinzicht kan hij zijn favoriete landgenoten Tafi, Bartoli en Ballerini een goede dienst bewijzen in Valkenburg.

Bugno was in 1992 de laatste Italiaanse wereldkampioen. Een jaar eerder kreeg hij ook de regenboogtrui omgehangen. Verder won hij onder andere de klassiekers Milaan-Sanremo (1990), Clasica San Sebastian (1991) en de Ronde van Vlaanderen (1994).

Bugno beleefde zijn doorbraak als ronderenner in 1990, toen hij de Ronde van Italië op zijn naam schreef. Hij werd een keer tweede en een keer derde in de Ronde van Frankrijk. als middelmatige klimmer moest hij zijn meerdere erkennen in zijn Spaanse generatiegenoot Miguel Indurain. Toch won hij in totaal zestien etappes in de Giro en de Tour.

Bugno debuteert dit jaar in de Ronde van Spanje, die van oudsher weinig aantrekkingskracht uitoefent op Italiaanse wielrenners. Na zijn afzegging voor de Tour werd de werknemer van Mapei min of meer verplicht deel te nemen aan de Vuelta. “Deze overwinning is een grote genoegdoening”, zei Bugno gisteren in finishplaats Jaca. “Ik heb altijd nog een tweede keer in de Vuelta willen winnen.”

Bugno staat bekend om zijn prachtige pedaaltred. Hij zit ogenschijnlijk zonder enige inspanning op de fiets. Hij overwon zijn angst in afdalingen na een muziektherapie met Mozart en Beethoven. Bugno was twee keer betrokken bij een dopingaffaire. In 1996 werd hij in de Ronde van Zwitserland betrapt op een te hoog testosteron-gehalte. Hij werd om onduidelijke gronden vrijgesproken.

In 1994 vonden de controleurs in de Coppa Agostini cafeïne in zijn urine. De sluwe vos Bugno had naar eigen zeggen te veel koffie gedronken. Onder druk van de Italiaanse pers, die met een oud reglement op de proppen kwam, werd hij slechts voor drie maanden geschorst. Bugno is de meest populaire Italiaanse wielrenner sinds de actieve jaren van Francesco Moser.