Ahold: aan de slag in heel China

SJANGHAI, 18 SEPT. Ahold wil in geheel China aan de slag. Het Nederlandse supermarktconcern heeft daartoe een verzoek ingediend bij de Chinese overheid. De kans dat Ahold de begeerde vergunning om landelijk te opereren krijgt is groot. Dat heeft J. Dreijer, algemeen directeur van de Ahold-joint venture in Sjanghai, vandaag bekendgemaakt bij de opening van een nieuwe distributiecentrum in die stad.

Ahold is sinds oktober in Sjanghai actief als aandeelhouder van een samenwerkingsverband met Zhonghui Supermarket Company. Begin dit jaar werden 22 lokale supermarkten overgenomen, waardoor het aantal filialen tot veertig is gestegen. Het merendeel van deze winkels draagt de naam Tops. “Onze operatie in Sjanghai is een soort laboratorium. Nu we hier twee jaar zijn, is het tijd om naar nieuwe mogelijkheden te kijken”, aldus Dreijer.

Ahold stuit in Sjanghai op felle concurrentie. De stad telt ruim 1200 supermarkten op zeventien miljoen inwoners. In landen als Thailand en Maleisië werkte het concern zich in korte tijd op tot marktleider. Om die positie in China te bereiken is volgens Dreijer expansie geboden. De Chinese Tops-supermarkten zetten vorig jaar 43 miljoen gulden om, een jaar eerder nog zes miljoen.