Wel of niet verboden?

VERBODEN

Naam: Eprex 2000 (EPO), een middel voor onder andere nierdialysepatiënten. Vorm: vloeibaar, injecteerbaar. Effect: verdikt het bloed, bevordert de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Vergroot het uithoudingsvermogen, maar kan leiden tot een te hoge bloedruk, een slechte bloeddoorloop en zelfs een hart- of herseninfarct.

Naam: Nattermann bronchium, extra sterk. Vorm: vloeibaar. Effect: kan stimulerend werken doordat de hoestdrank efedrine bevat. In grote hoeveelheden veroorzaakt het gewichtsverlies.

Naam: Deca-Durabolin, een anabole steroïde. Vorm: vloeibaar, injecteerbaar. Effect: versnelt weefselgroei. Wordt normaliter gebruikt om het herstel van brandwondenpatiënten te bevorderen. Is afgeleid van het groeihormoon testosteron.

Naam: Andriol, een anabole steroïde. Vorm: tabletten. Effect: stimuleert weefselgroei en veroorzaakt bij verkeerd gebruik allerlei gezondheidsproblemen, van impotentie tot hartklachten.

Naam: Furosemide. Vorm: tabletten. Effect: is een plasmiddel en kan worden gebruikt om versneld stoffen zoals doping uit het lichaam te verwijderen.

BEPERKT TOEGESTAAN

Naam: Paracetamol met coffeïne. Vorm: tabletten. Effect: pijnstillend en in grotere hoeveelheden stimulerend. Een milliliter bloed mag maximaal twaalf microgram coffeïne bevatten.

Naam: Ventolin , een middel voor astmapatiënten. Vorm: inhalator. Effect: vergroot de longinhoud, kan bij overmatig gebruik hevige trillingen van het lichaam veroorzaken. Mag door sporters alleen worden gebruikt op doktersvoorschrift en niet in tablet- of vloeibare vorm. Naam: Becotide, een middel voor astmapatiënten. Vorm: inhalator. Effect: ontstekingsremmend. Kan een positieve invloed hebben op het uithoudingsvermogen. Mag alleen als inhalator en op doktersvoorschrift worden gebruikt.

TOEGESTAAN

Niet bekend

Naam: Tantum. Vorm: zalf. Effect: ontstekingsremmend. Wordt veel gebruikt door sporters, onder meer om spierpijn te verzachten. Heeft geen invloed op de groei van spiermassa.