WEER MENSEN

Foto: Nederland kent vele weeramateurs, bij wie het hele leven in het teken staat van storm, regen en sneeuw. Ed Aldus was er ook zo één, maar per 1 oktober gaat hij fulltime als presentator bij TV Rijnmond werken, waarvoor hij zijn baan als magazijnbediende opgeeft. “Weeramateurs zijn allemaal lichtelijk getikt. Riny Friedl bijvoorbeeld, een onweersdeskundige, luistert zelfs naar donder uit zijn boxen.

Zelf slaap ik de hele nacht niet als het sneeuwt, omdat ik dan uren lang uit het raam staar.” Ed Aldus houdt van directheid, en presenteert in onvervalst Rotterdams. “Bij mij zie je geen gekke lijntjes op een fraaie weerkaart. Het enige wat mensen willen weten is of ze morgen een paraplu mee moeten nemen. Ik val dan ook gewoon met de deur in huis: 'Mensen, het gaat stormen'. Ik hou niet zo van al dat serieuze gedoe, of dat gezemel over zonne-indexen, die voorschrijven hoe lang je in de zon mag zitten. En een grapje tussendoor moet kunnen.” Hij verbaast zich vaak over het gedrag van mensen. “Staan ze in Gran Canaria met 20 graden in hun zwembroek aan de bar, terwijl ze in Nederland bij zo'n temperatuur de tuindeuren maar weer dicht doen, omdat ze het toch wel een beetje te koud vinden. Waar mensen zich zoal druk om maken, terwijl je weet dat de aarde al miljarden jaren ronddraait. Dat vind ik eigenlijk gewoon een giller.” (Foto J/orgen Krielen)