VS: overleg met Iran over crisis

new york, 17 SEPT. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright wil met haar Iraanse collega Kharrazi overleggen over de hoog opgelopen spanning tussen Iran en de Talibaan in Afghanistan. Het gesprek zou maandag moeten plaatshebben, maar het is nog onduidelijk of Iran de uitnodiging zal aanvaarden. Dit heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties gezegd.

Kharrazi heeft laten weten al het mogelijke te willen doen om een gewapend ingrijpen van Iran in Afghanistan te voorkomen. Als de ontmoeting doorgaat, zou het de eerste keer in jaren zijn dat Iran en de VS op zulk hoog politiek niveau contact met elkaar hebben.

Ondanks het Iraanse voornemen het conflict op vreedzame wijze op te lossen, hebben er grote militaire manoeuvres plaats in Iran. Het land verzamelt aan de oostgrens een troepenmacht van, naar eigen zeggen, 200.000 manschappen, ondersteund door tank- en luchtmacht-eenheden. Ook zo'n 70.000 leden van de paramilitaire Revolutionaire Garde houden sinds deze week oefeningen aan de grens. De Iraanse regering heeft aangekondigd de marine te laten oefenen in de Perzische Golf, de Golf van Oman en op Hamoun, een meer op de grens tussen Iran en Afghanistan. (Reuters, AFP, AP)