Verhuizers floreren in lamgeslagen Moskou

De roebel is sinds gisteren opnieuw in een duikvlucht geraakt. De Russische munt zakte vanmorgen in korte tijd van 12,5 tegen de dollar naar 16,4, een daling met 31 procent bovenop die van gisteren (22 procent). Daarmee nadert de roebelkoers het officiële dieptepunt van begin vorige week (20,8 tegen de dollar), toen Rusland nog geen regering had.

Met het aantreden van de compromisfiguur Jevgeni Primakov als premier leefde de roebel even op. Inmiddels is er een regering met communisten en gematigde hervormers, maar nog geen teken van een economisch beleid om Rusland uit de economische misère te halen. De Kommersant Daily signaleert het ontstaan van een bi-polair kabinet dat zulke tegenstrijdige economische visies in zich verenigt dat er een vlees-noch-vis-beleid uit zal voortkomen. De invloedrijke zakentycoon Boris Berezovski waarschuwde premier Primakov vanmorgen dat een re-nationalisatie van belangrijke industrieën en banken “tot een burgeroorlog kan leiden'.

De communistische vice-premier Joeri Masljoekov en zijn partijgenoot Viktor Gerasjtsjenko (het nieuwe hoofd van de Centrale Bank) willen roebels bijdrukken om de achterstallige lonen en uitkeringen uit te betalen, maar de gematigde hervormers zijn daar vooralsnog tegen.

    • Frank Westerman