Treinkaartje in 1999 twee procent duurder

ROTTERDAM, 17 SEPT. Treinreizigers gaan vanaf 1 januari volgend jaar gemiddeld 2 procent meer betalen voor hun treinkaartjes. Retourtjes en enkeltjes gaan 2,1 procent omhoog, terwijl jaartrajectkaarten gemiddeld 2,7 procent duurder worden.

De gisteren aangekondigde tariefsverhoging ligt volgens de Nederlandse Spoorwegen in lijn met het verwachte inflatieniveau voor 1999. Mensen die voor gereduceerd tarief reizen, zoals ouderen, krijgen te maken met een verhoging van 1,3 procent.

Niet bekend

Vorig jaar zorgde juist het nieuwe tarief voor de OV-jaarkaart voor veel tumult onder de vaste treinreizigers. Hoewel de tariefsverhogingen toen gemiddeld beperkt bleven tot 2,3 procent, schroefden de NS de prijs voor de OV-jaarkaart en de jaartrajectkaart met respectievelijk 6,4 en 5 procent op. Bovendien wilden de NS af van de regel dat gezinsleden van een kaarthouder ook in de spits mochten reizen tegen gereduceerd tarief.

Na overleg met toenmalig minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat werd die laatste maatregel met een jaar uitgesteld. Dat betekent dat vanaf 1 januari 1999 gezinsleden met een OV-jaarkaart voor negen uur 's ochtends geen gebruik meer kunnen maken van hun kaart, zo bevestigde een woordvoerder van de NS vanmorgen.

De Voordeelurenkaart en de Railrunner blijven respectievelijk 99 gulden en 2,50 gulden kosten.