Technologiesector lager op beurs

AMSTERDAM, 17 SEPT. De koersen van de technologiefondsen Philips, ASM Lithography en Baan zijn vanochtend met ruim zeven procent gedaald op de Amsterdamse effectenbeurs. Philips daalde naar 102,20, een verlies van 8,20 gulden. Baan daalde met 4,40 gulden naar 54,90 gulden. ASML, dat de afgelopen weken al zwaar onder vuur lag, verloor vanochtend opnieuw 2,40 en stond vroeg in de middag genoteerd op 31 gulden.

De AEX-index verloor vanochtend 35,19 punten (3,5 procent) en kwam uit op 992,15 punten. De daling was in lijn met de overige Europese beurzen.

Behalve de technologiefondsen verloren ook de bankaandelen waarde. ABN Amro was procentueel gezien de grootste daler in deze sector. De koers daalde vanochtend 6,2 procent (2,40 gulden) naar 36,60 gulden. ING verloor vanochtend de winst die het gisteren had geboekt na weken van verlies. Het aandeel stond rond het middaguur 4,6 procent lager op 105 gulden. Aegon daalde 3,7 procent en noteerde 149,80 gulden.

Ook het belangrijke fonds Unilever leverde in. De koers ervan daalde ten opzichte van het slot van gisteren met 4 procent tot 121,30 gulden. Koninklijke Olie verloor 2,9 procent (2,80 gulden) en ging halverwege de dag voor 93,30 van de hand.

Handelaren op de beurs zijn pessimistisch. “Alle oorzaken waardoor we een tijdje terug naar beneden gingen zijn nog steeds aanwezig”, zegt één van hen. “Kennelijk hebben we de bodem nog steeds niet bereikt.”

Onder de middelgrote Midkap-fondsen was Nedlloyd de grootste daler. De koers kelderde met 8 procent nadat bekend werd dat de Europese Commissie het bedrijf een zware boete had opgelegd. De koers daalde 2,50 gulden (8 procent) naar 27 gulden.

NEW YORK De Dow Jones-index is gisteren 65,39 punten hoger gesloten op 8.089,78 punten. Handelaren hadden gehoopt op signalen van een renteverlaging van Alan Greenspan, voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. In het laatste half uur van de handelsdag boekte de Dow Jones-index, die de hele dag lager stond, toch nog een kleine winst. Volgens handelaren kwamen er veel kooporders via de geautomatiseerde handel, die daarmee vooruitloopt op verwachte koersstijgingen als gevolg van het aflopen van diverse optie- en futurecontracten, aankomende vrijdag. Bank-, transport- en technologiefondsen profiteerden daarvan.

TOKIO De Nikkei-index is vanochtend met een verlies van 338,56 punten (2,4 procent) gesloten op 13.859,14 punten. Dat was het laagste niveau in meer dan twaalf jaar.

Ook de meeste andere effectenbeurzen in het Verre Oosten waren in mineur. In Hongkong verloor de Hang Seng-index 3,6 procent. Vooral de bank HSBC Holdings moest inleveren. Het koersgemiddelde in Singapore daalde met 0,6 procent en de beurs in Zuid-Korea met 0,7 procent.