Speelgoedgigant Toys R Us sluit 50 winkels in Europa

ROTTERDAM, 17 SEPT. De Amerikaanse speelgoedgigant Toys R Us gaat vijftig Europese vestigingen sluiten als onderdeel van een grote reorganisatie. Het gaat vooral om winkels in Duitsland en Frankrijk. Het was vanochtend onduidelijk wat er gebeurt met de negen Nederlandse filialen van Toys R Us, die als franchise in handen zijn van het Blokker-concern.

Toys R Us is de grootste speelgoedverkoper ter wereld met bijna 1.500 winkels en een omzet van meer dan 20 miljard gulden.

De reorganisatie, waarvoor het concern bijna een miljard gulden opzij heeft gezet, volgt op teleurstellende cijfers in de afgelopen maanden. Toys R Us was ongeveer het enige detailhandelsconcern dat in de eerste helft van dit jaar niet wist te profiteren van de toegenomen consumentenbestedingen in de VS en Europa. De nettowinst daalde in het laatste kwartaal van ongeveer 70 tot 25 miljoen gulden.

De reorganisatie, die drieduizend banen kost, houdt ook een radicale wijziging van de strategie in. De enorme winkels (in jargon een category killer) willen in de toekomst niet meer alleen op prijs concurreren - een strijd die ze de afgelopen jaren verliezen van concurrenten als Wal-Mart. De nieuwe winkels krijgen per productgroep, bijvoorbeeld elektronica en kinderkleding, een aparte afdeling. Ook de speciale aanbiedingen komen bij elkaar te staan. Het assortiment wordt bovendien verbreed en uitgebreid met 'diensten' voor kinderen en hun ouders.

Vijftig van de 448 Europese vestigingen gaan dicht en negen van de bijna zevenhonderd Amerikaanse. In Europa heeft Toys R Us moeite gehad met de aanpassing van het Amerikaanse concept aan de locale smaak, waardoor de winstgevendheid achter is gebleven bij de verwachtingen.

De Nederlandse vestigingen van Toys R Us, onder meer in Rotterdam Alexandrium en bij de Maxis in Huizen, zijn sinds 1996 in franchise bij het Blokker-concern. Op grond van de Europese mededingingsregels heeft de Europese Commissie in februari 1996 al besloten dat Blokker de vestigingen moet afstoten. Met onder meer de speelgoedwinkels van Intertoys en Bart Smit heeft Blokker in Nederland een marktaandeel van meer dan 50 procent. “Wij zoeken samen met Brussel naar een oplossing”, zegt een woordvoerder van Blokker.