Sombere tijden

Het zijn sombere tijden voor de fans van de Duitse bondskanselier Helmut Kohl en voor de fans van Horst Tappert. Op 16 oktober zal Tappert, alias Derrick, voor de laatste keer op de televisie te zien zijn. Wat rest zijn video's van oude afleveringen. Alsof dat nog niet erg genoeg is kunnen de fans van Der Abspecker, zoals Kohl door hen liefkozend wordt genoemd, vrijwel geen dag- of weekblad meer opslaan of er wordt voorspeld dat hij de verkiezingen van 27 september politiek niet zal overleven.

Volgens de recentelijk aangetrokken columnist van HP/De Tijd, D.J. van Baar, lijden onze Oosterburen onder 'Kohl-moeheid'. Na zestien jaar is het welletjes. “Kohl is te massief geworden en zucht nu onder zijn eigen statuur”. Zijn rivaal Schröder “staat voor modernisering.” Maar wat die modernisering precies inhoudt, wordt de lezer niet duidelijk. Dat is niet zo verbazingwekkend want 's mans verkiezingstoespraken zijn terzake bepaaldelijk vaag. Bepaaldelijk was het woord dat de langstzittende Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Mr. J.M.A.H. Luns, vaak in de mond nam. Net als bij Kohl verschenen op een bepaald moment voortdurend artikelen waarin voor zijn heengaan werd gepleit. Hij reageerde daar heel nuchter op: “Die suggesties om af te treden, ik neem aan dat die uitsluitend worden geïnspireerd uit zorg voor mijn gezondheid”, zei hij in februari 1967 in het dagblad Trouw. Een jaar later schreef deze krant: “Wij weten allen immers zeker dat Luns er altijd blijft, net als Sinterklaas, welke moeite zekere kringen zich ook getroosten om Nederland eens een andere minister van Buitenlandse Zaken te bezorgen.” Vervang Luns door Kohl en diens fans zullen de champagne rijkelijk laten vloeien op de avond van de verkiezingsuitslag.

Ook in economisch opzicht zijn het sombere tijden en de weekbladen besteden daar uitgebreid aandacht aan. “Wat eerst nog een gezonde correctie heette te zijn van de overgewaardeerde aandelenmarkten, dreigt door te slaan. Zelfs een vergelijking met de jaren dertig wordt niet langer geschuwd”, aldus HP/De Tijd. Ook Elsevier toont zich beducht: stel dat een wereldrecessie zich voordoet dan “is de groei in Nederland volgend jaar geen gezonde 3 procent, maar minder. Misschien wel veel minder.” Wat dat betekent valt ondermeer te lezen in VN waar staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken wordt geciteerd: “We hebben nog steeds 1,7 miljoen mensen met een uitkering. Als het met de economie minder goed gaat, wordt ons stelsel kwetsbaar.” Volgens VN is ons stelsel al kwetsbaar, niet in de laatste plaats omdat in weerwil van wat het eerste kabinet-Kok beweerde, er wel degelijk sprake is van een tweedeling op de arbeidsmarkt aan de onderkant waarvan de problemen nog net zo groot zijn als vier jaar geleden. En waarvoor nauwelijks oplossingen worden geboden.

Als de lezer James Schrils, directeur van de Antilliaanse organisatie Forsa moet geloven, is het ook op de Antillen nogal somber. “Nederland is stinkend rijk, terwijl op Sint Maarten mensen leven die niet meer hebben dan een koelkast met een fles water erin. Nederland laat ons simpelweg verkommeren en verbaast zich er vervolgens over dat de law and order situatie uit de hand loopt”, zegt hij in een artikel over Antilliaanse jongeren. Volgens een andere geïnterviewde maakt de hoofdstedelijke politie zich schuldig aan razzia's. “Antillianen en alles wat daarop lijkt, zijn vogelvrij verklaard.” Kom, kom, tuut, tuut, ho, ho - om met Seth Gaaikema te spreken. Want er zijn natuurlijk wel degelijk Antillianen die hier een goed bestaan hebben opgebouwd, zoals ook een van de ondervraagden zegt.

Voor de uitgevers van de twee Anne Frank biografieën, Prometheus en Balans, zijn het ook al sombere tijden want de publicaties willen maar niet doorstoten tot de top-tien.

Nee, dan ziet het er voor de Derrick-fans toch beter uit: als die genoeg krijgen van de video's kunnen ze naar het Franse Trébas. De burgemeester van dit plaatsje lijkt als twee druppels water op Horst Tappert. Aanraken is toegestaan.

    • Anna Visser