Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Hoe functioneert TBS (nog) in de huidige maatschappij? Reportage over de TBS-kliniek Oldenkotte in Rekke waaruit in april van dit jaar drie bewoners wisten te ontsnappen. Ned.2, 17.29-18.55u.

Zembla: Het spoor bijster. Het bestaande beveiligingssysteem van de NS voldoet niet meer. 'Onaanvaardbaar' vindt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Spoorwegongevallenraad in deze uitzending. Maar door de privatisering van de NS is er geen geld voor een revisie. Ned.3, 20.50-21.30u.

DOCUMENTAIRES

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Eerste aflevering van het programma van De Vries na zijn overstap van RTL4 naar SBS6, met o.a. de rubriek Signalement waarin op verzoek van de recherche en/of nabestaanden de hulp van de kijker wordt ingeroepen bij het oplossen van misdrijven. Deze rubriek kan ook op andere dagen inbreken in de SBS6-programmering. SBS6, 20.30-21.25u.

De Verhuizing. Documentaireserie over mensen die verhuizen. Vandaag een zigeunerfamilie die wordt gedwongen hun wagens te verplaatsen omdat de plek waar ze wonen, bestemd is voor kantoren en huizen; en het verhaal van Wim Rijks die zijn baan opzegde om met zijn vrouw in een zelfgemaakt zeilschip de wereld rond te reizen. Ned.2, 22.23-22.55u.

Vergezicht: Clandestin(e) Blues. Een Ghanese vluchteling moet na zijn politieke asielaanvraag door diverse procedures vijf jaar wachten op een uitspraak. Uiteindelijk wordt hij België uitgestuurd. Een vroegere vriend zoekt hem na een jaar in Ghana op. Ned.3, 23.20-0.20u.

AMUSEMENT

Stardust. Wekelijks filmmagazine waarin vandaag een interview met de Deense regisseur Lars von Trier. In zijn huis in Lingby, ten noorden van Kopenhagen, praat hij over zijn laatste geruchtmakende film The Idiots en het Dogma 95-manifest, waarin Von Trier samen met andere Deense regisseurs pleit voor een meer eenvoudige manier van filmmaken. Ned.3, 19.53-20.22u.

Oerend hard: Dorpsfeesten in Nederland. Een nieuw realityprogramma waarin steeds vier plattelandsfeesten bezocht worden. SBS 6, 21.25-21.55u

FILMS

Hôtel des Amériques (André Téchiné, 1981, Frankrijk). Vaak als wezenloze mooifilmerij afgeschreven drama vergaapt zich aan de Franse badplaats Biarritz en aan Catherine Deneuve en Patrick Dewaere en brengt de eenzaamheid in kaart van een rijke weduwe en een klusjesman in een tot mislukken gedoemde verhouding. TV5, 20.00-22.00u.

.Little Dieter Needs To Fly (Werner Herzog, 1997, Duitsland). De door groots en gevaarlijk leven gefascineerde cineast Herzog vertelt het levensverhaal van alweer een mateloze held: de getraumatiseerde Dieter Dengler, een Duitser die in Amerikaanse dienst als oorlogspiloot in het Vietnamese oerwoud neerstortte. Verschil tussen feit en fictie doet voor Herzog niet terzake. Gisteren op deze pagina besproken. Ned.3, 21.42-22.32u.

Congo (Frank Marshall, 1995, VS). Door Spielbergproducent geregisseerde verfilming van boek van Michael Crichton bevat gorilla's die werden ontworpen door dezelfde Stan Winston die zorgde voor de dinosaurussen in Jurassic Park. Desondanks een armzalige, onbedoeld hilarische avonturenfilm over expeditie van wetenschappers naar het hart van Afrika. BBC1, 22.30-0.10u.

Il sont grands ces petits (Joël Santoni, 1979, Frankrijk). Lichtgewicht-komedie waarin Catherine Deneuve en Claude Brasseur met behulp van mini-robots strijd aanbinden met doortrapte projectontwikkelaar. TV5, 22.35-0.30u.

The Onion Field (Harold Becker, 1979, VS). Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.07-0.55u.

Qui?/Il cadavere dagli artigli d'acciaio (Léonard Keigel, 1970, Frankrijk/Italië). Vehikel voor Romy Schneider is psychologisch drama over vrouw wier minnaar na een auto-ongeluk spoorloos is verdwenen. Duitsl.2, 24.00-1.15u., nagesynchr.

The Andromeda Strain (Robert Wise, 1971, VS). Roman van Michael Crichton stond model voor science fiction-thriller waarin wetenschappers een per satelliet neergestort ruimte-virus proberen te bestrijden. BBC1, 0.25-2.35u.

Pas très catholique (Tonie Marshall, 1993, Frankrijk). Non-conformistische en cynische vrouwelijke privé-detective (Anémone) slaapt in haar kleren, excelleert in 'wise-cracks', rookt 60 sigaretten per etmaal, drinkt grote hoeveelheden Fanta en komt zichzelf en haar verleden tegen in energieke, authentieke Franse variatie op Amerikaans genre. Tweede film van regisseuse Marshall bekommert zich nauwelijks om criminele intrige maar biedt een van de meest geloofwaardige vrouwenportretten uit de recente Franse cinema. Duitsl.1, 0.50-2.25u., nagesynchroniseerd.

The Dawning (Robert Knights, 1988, Engeland). Lichte zomerfilm paart elegante romantiek en mooifilmerij aan politiek drama. Parallel aan de 'dawning' van Ierland, dat zich in 1921 afscheidde, voltrekt zich het 'wakker worden' van een onvolwassen droomster. Met Anthony Hopkins als Ierse activist en Trevor Howard in zijn laatste rol. Duitsl.2, 1.15-2.45u., nagesynchr.

Kings of the Sun (J. Lee Thompson, 1963, VS). Zwaarwichtig getoonzet historisch avontuur over een clubje Maya's dat in Texas vrede sluit met Indianenopperhoofd Yul Brunner. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.50u., nagesynchr.

.Murder at the Gallop (George Pollock, 1963, Engeland). Smakelijke verfilming van Agatha Christie's 'After the Funeral'. Margaret Rutherford alias Miss Marple onderzoekt de zaak van een man die zich kennelijk doodschrok van een kat. Morgen, BBC2, 12.00-13.20u., zwart-wit.

Marili (Josef von Baky, 1959, West-Dld). Tweedimensionale komedie waarin schrijver zich ontfermt over verwilderd bosmeisje. Morgen, Duitsl.2, 14.35-16.00u.