Selectie; Muziek

MUZIEK

Gergjev Festival

Tijdens het Rotterdamse Gergjev Festival is er elke werkdag t/m 25 sept 12u45 een gratis lunchconcert in de hal van De Doelen. 18 sept jong talent uit St Petersburg, 21 sept het Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard; 22 sept Domestica Rotterdam; 23 sept de Rotterdam Philharmonic Cello Society olv Marien van Stalen; 24 sept pianist Paolo Giacometti en fluitiste Juliette Hurel; 25 sept het Koor van de Kirov Opera.

Simon Estes

De beroemde bas Simon Estes zingt 18 sept 20u15 bij het Residentie Orkest olv George Pehlevanian stukken uit Der fliegende Holländer, Lohengrin en Die Walküre van Wagner. Verder: De Oceaniden van Sibelius en La mer van Debussy.

Krebbers en Olof

De violisten Herman Krebbers en Theo Olof, voormalig concertmeesters van het Residentie Orkest en later het Concertgebouworkest, bovendien 65 jaar met elkaar bevriend sinds de tijd dat ze les hadden van Oscar Back, treden 19 sept 20u15 op in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. Ze worden geïnterviewd door Auckelien van Hoytema en samen met hun leerlingen Dmitri Makhtin en Catherine Leonard spelen ze bij Musica Ducis muziek van Vivaldi, Bach en Mendelssohn.

Tijdgenoten

In de serie Tijdgenoten speelt het Asko Ensemble olv Oliver Knussen 23 sept 20u15 (17u: Voorproefconcert) in het Amsterdamse Concertgebouw muziek van Benjamin, Lindberg en Andriessen (de Snelheid).

Nederlands Kamerkoor

In het programma 'Europa 1948-1958' brengt Het Nederlands Kamerkoor muziek van Holmboe, Vaughan Williams, Britten, Kodály, Escher en Messiaen. 22 sept 20u15 Musis Sacrum Arnhem; 24 sept 20u15 Concertgebouw Haarlem; 25 sept 20u15 Pieterskerk Utrecht; 26 sept Beurs van Berlage Amsterdam; 27 sept 20u15 Antoniuskerk Breda.

La Vieja Trova Santiaguera

Nederland krijgt maar geen genoeg van deze oude mannen uit Cuba voor wie 'salsa' slechts een modewoord is. 21 sept Goudse Schouwburg, 23 sept Paradiso Amsterdam, 24 sept Harmonie Leeuwarden, 25 sept Kruispunt Barendrecht, 26 sept Chassé Breda, 27 sept Platte Zaal Maastricht, 28 sept MC Frits Philips Eindhoven, 30 sept Burgerweeshuis Deventer, 1 okt Vredenburg Utrecht, 3 okt Kunstmin Groningen. (Op 28 sept zijn ze ook nog op de tv in de documentaire Lágrimas Negras, Ned 3, 23u.)

The Beau Hunks Present Raymond ScottSlechts weinigen kennen zijn naam maar de stukjes van Raymond Scott (1908-'94) zitten in het geheugen van miljoenen mensen, dankzij de tekenfilmindustrie. Na de stukken voor kleine bezetting brengen de Beau Hunks nu Scotts big band repertoire uit de jaren '40 tot leven. 21 sept De La Mar Theater Amsterdam, 25 sept Dr. A Philipszaal Den Haag, 2 okt Stadsschouwburg Heerlen, 10 okt BIMhuis Amsterdam, 16 okt Vredenburg Utrecht.