Selectie; Galerie

GALERIE

World Wide Video Festival

Ruim honderd videotapes, performances, installaties, cd-roms en websites zijn de komende vijf dagen op diverse locaties in Amsterdam te zien tijdens het zestiende World Wide Video Festival. De nieuwste mediakunst wordt gepresenteerd in de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum en de Melkweg, maar ook galeries hebben hun programma afgestemd op het videofestival. 17 t/m 21 sept. Dagkaarten ƒ 25, festivalpas ƒ 50. Inl 020-4207729.

Zilver

Ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de Wetering Galerie vroeg galeriehouder Michiel Hennus aan 33 kunstenaars om een werk te presenteren dat iets te maken had met het thema zilver. Zo is een afwisselende tentoonstelling ontstaan met letterlijk zilvergekleurde beelden en schilderijen, maar ook met werken die op een associatieve manier op het thema inspelen. Op de expositie, die duurt t/m 30 sept, is werk te zien van o.a. Elspeth Diederix, Seymour Likely, Michiel Schierbeek, Pieter Stoop, Maarten Verhaak en Reinoud van Vught. Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

Lidwien van de Ven

De monumentale foto's van Lidwien van de Ven tonen scènes die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben: de verbouwing van de Rijksdag en een luchtopname van het Olympisch Stadion in Berlijn. Het is aan de toeschouwers om de werken te interpreteren, er een eigen verhaal bij te verzinnen. T/m 14 okt bij Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Herfst

In de serie 'De Vier Jaargetijden' in de Almeerse Paviljoens heeft Guillaume Bijl het vijfde Paviljoen ingericht als een rariteitenkabinet. Zijn installatie 'Herfst' omvat herkenbare voorwerpen van beroemde en reeds overleden personages: de pijp van Sherlock Holmes, de zonnebril van Marilyn Monroe en het joggingpak van Lady Di. Als in een negentiende-eeuwse Wunderkammer kunnen de toeschouwers zich aan de relikwieën vergapen. Tegelijkertijd is de installatie op te vatten als een kritische reactie op de smakeloosheid en leegheid van dergelijke toeristische attracties. T/m 1 nov in ACHK-De Paviljoens, Odeonstraat 5, Almere. Di t/m zo 12-17u.

En verder

Tekeningen van Cock Sjardijn t/m 17 okt in de Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam; Schilderijen en werken op papier van Jan Commandeur en tekeningen van Jan Schoonhoven t/m 11 okt bij Collection d'Art, Keizersgracht 516, Amsterdam; Schilderijen van Jurriaan van Hall t/m 4 okt bij Galerie Hoogenbosch, Stationsweg 66, Gorredijk; De tentoonstelling 'Vadertje & moedertje spelen' van Jans Muskee is t/m 4 okt te zien in Ziegler, Sledemennerstraat 13, Groningen; Beelden en tekeningen van Charlotte van Pallandt t/m 18 okt bij Galerie Tegenbosch, Putterstraat 48, Heusden aan de Maas; Schilderijen van Frans Gentils t/m 17 okt bij Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.