Selectie; Films

FILMS Dr. Akagi

Shohei Imamura's vermoedelijk laatste film is de lichte tegenhanger van zijn eigen, in sober zwart-wit gedraaide Black Rain. De felgekleurde, door een energieke jazz score ondersteunde hommage aan Dr. Akagi, die in een vissersplaatsje in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog de strijd aanbindt tegen de zich snel verspreidende geelzucht, is vervuld van ironie, terwijl de met liefde geobserveerde kleine gemeenschap zorgt voor veel couleur locale en het leger wordt bespot. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis.

Gummo

Woest experimenterend debuut van 23-jarige Harmony Korine bestaat uit een tamelijk losse reeks portretjes van jongeren in een arm Amerikaans stadje, waar een tornado de fysieke aanwezigheid en morele invloed van volwassenen vernietigd heeft. Soms trefzeker, dan weer de plank misslaand choqueert Korine de normen en kijkgewoonten van de toeschouwer. Prijs van de Nederlandse filmkritiek op Rotterdams festival 1998. Amsterdam: Kriterion. Groningen: Filmcentrum Poelestraat.

De Pijnbank

Met zevenmijlslaarzen dendert Theo van Gogh in De Pijnbank van naturalistische banktaferelen naar de masochistische versie van het christelijke lijdensverhaaal en weer terug. Jack Wouterse is fenomenaal als de met ontslag bedreigde bankbediende die zich staande moet zien te houden in grimmige, sardonische film. De Pijnbank. In 9 theaters.

Saving Private Ryan

Doorsnee soldatendrama, waarin de enig overgebleven zoon van een boerengezin uit Iowa in het Normandië van de tweede Wereldoorlog moet worden opgespoord, ontleent zijn belang aan de met groot verantwoordelijkheidsgevoel gefilmde landing van de Amerikaanse troepen op Omaha Beach tijdens D-Day. De reconstructie van de chaos door Steven Spielberg is een cinematografische, treurige triomf, en maakt een onuitwisbare indruk. In 89 theaters.

En verder

The Big Lebowski Amsterdam: The Movies. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Camera. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Utrecht: City Theater / Movies; The Hanging Garden Amsterdam: Desmet. Den Haag: Haags Filmhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster; The Ice Storm Amsterdam: Tuschinski, The Movies. Den Haag: Babylon. Nijmegen: Cinemariënburg, Scala. Utrecht: City / Movies; Kleine Teun Amsterdam: De Uitkijk. Gorinchem: Roxy. Groningen: Poelestraat, Liga '68. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Utrecht: Camera/Studio. Zandvoort: Cinema Circus; Love And Death On Long Island Amersfoort: De Lieve Vrouw. En schede: Concordia Cinema. Maastricht: Lumière; De Poolse Bruid in meer dan 11 theaters; Primary Colors Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso. Cuyk a/d Maas: Bios Cuijk. Den Haag: Pathé Scheveningen. Groningen: Camera. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: Theater. Boxmeer: Cultureel Centrum De Weijer; Titanic in meer dan 70 theaters.