ROERGEBAKKEN VARKENSHAAS MET TAH TSAI

Onlangs zag ik een krop bladgroenten die in eerste instantie op een kleinere versie van paksoi leek. Op de voorkant van de verpakking stond tah tsai, en achterop stond dat deze Aziatische groente licht bitter van smaak is en dat zowel het blad als de stelen kunnen worden gegeten.

Thuis zocht ik de naam op in mijn favoriete naslagwerk over de oosterse keuken. Volgens de 'Encyclopedia of Asian Food' van Charmaine Solomon is taisai de Japanse naam voor een kleine paksoisoort die ook wel eens Shanghai- of baby-paksoi wordt genoemd en met name wordt gebruikt als onderdeel van een feestmaaltijd.

Snijd het varkenshaas in dunne plakken en doe ze in een kom. Voeg de oestersaus, chilisaus en ketjap manis toe en schep alles goed om. Dek de kom af en laat het vlees 3 tot 4 uur op een koele plek marineren.

Verhit een wok op een middelhoog vuur en voeg dan 2 eetlepels plantaardige olie en desgewenst de sesamolie toe. Verhit de olie en voeg dan de gember en knoflook toe. Roerbak circa 1 tot 2 minuten tot ze goudbruin worden. Schep er het varkensvlees met de marinade door en roerbak 2 tot 3 minuten tot het vlees half gaar is.

Voeg zo nodig de resterende 2 eetlepels plantaardige olie toe en dan de plakken shiitake. Roerbak 1 tot 2 minuten tot de paddestoelen bijna gaar zijn. Schep er de steeltjes van de tah tsai door en roerbak ze circa 1 minuut. Schep er dan het blad door en giet er de kippenbouillon bij. Leg het deksel op de wok en laat alles 4 tot 5 minuten koken, waarbij u af en toe omschept. Serveer het gerecht met gekookte rijst.

Voor 3 tot 4 personen:

350 g varkens(kop)haas

2 eetlepels oestersaus

1 eetlepels Chinese chilisaus

1 eetlepel ketjap manis

circa 4 eetlepels plantaardige olie

1 dessertlepel sesamolie, desgewenst

1 eetlepel fijngehakte geschilde verse gember

2 eetlepels fijngehakte knoflook

150 g shiitake, schoongeveegd, in plakken gesneden

300 g tah tsai, steeltjes in plakjes gesneden en het blad in stukjes gesneden, circa 1 dl kippenbouillon

    • Kim Maclean