Reizen

Umbrië

Of Franciscus van Assissi werkelijk met vogels communiceerde en struikrovers bekeerde, is niet meer te controleren. Zijn sporen zijn echter, in de streek waar hij reisde en predikte, nog volop aanwezig. Umbrië is veel minder toeristisch dan Toscane. Vestingstadjes als Spello en Bevagna bezwijken niet onder de buitenlandse bezoekers en zijn een omweg zeker waard. 'In de voetsporen van Franciscus', een herziene druk, is informatief, lezenswaardig en een absolute must voor wie een reis naar Umbrië overweegt.

*Umbrië. In de voetsporen van Franciscus door Gerard Pieter Freeman. Herdruk '98. Uitg. Gottmer ISBN 90 257 2994 0. ƒ 34,90 Parijs

Een klein, ringband boekje met Michelinkaarten en korte teksten stelt de fietser in de gelegenheid het noordoosten van Parijs te verkennen. De tocht gaat langs onder meer kerkhoven, door parken en over een voormalig spoorwegtracé. Het gidsje belooft een kennismaking met een 'rustig, landelijk en idyllisch' Parijs. Fietsen huren bij 'Paris à vélo, c'est sympa!'. Uiteraard.

*Parijs per fiets door Joke Radius. Uitg. Radius, inl 0297-285529. email jh.radius@inter.nl.net ISBN 90 804402 1 3. ƒ 16,95 New York

Een reisgids voor 'inboorlingen', zo afficheert Richard Laermer zijn kloeke boek over New York. Bij de talloze attracties van deze stad staan iconen die de staat van aantrekkelijkheid aangeven: van Richard's favorites tot Too trendy to take seriously. Het Isamu Noguchi Garden Museum is een favoriet van Richard en we móeten naar de Fez in Lafayettestreet. Op donderdag speelt daar de Charles Mingus band. Boordevol informatie en zeer leesbaar.

*Native's guide to New York door Richard Laermer. 4th edition. ƒ 39,50. Imp. Willems Adventure, inl 010-5990140. Of bij Pied à Terre, Singel 393, Amsterdam, 020-6274455 Zeeuws-Vlaanderen

In samenwerking met de ANWB is in Zeeuws-Vlaanderen een unieke fietsroute ontwikkeld. Op 89 knooppunten heeft de fietser de keuze uit een snelle (rode) of recreatieve (groene) weg om op de plaats van bestemming te komen. Zo is een netwerk ontstaan van mogelijkheden om routes te plannen. Onderweg valt op de gedetailleerde fietskaart te zien waar welke streekspecialiteiten en boerderijproducten zijn te krijgen.

*Recreatieve fietskaart Zeeuwsch-Vlaanderen 1:60.000 ƒ 7,95. Inl Stichting Streek VVV 0115-621022 Internet

Zwemmen in de Ourthe en Semois werd in 1989 door de gezondheidsdienst afgeraden. Kinderen en bejaarden kunnen ook beter geen duik nemen in de 'polluted west coast' van Belgïe. Deze informatie is te vinden op Internet bij Travel Health Online. Op die website valt te lezen welke gezondheidsvoorzorgen men moet nemen. De gegevens komen van het U.S. Department of State. Er zijn zakkenrollers, maar verder is de reissituatie in België veilig te noemen.

*http//www.tripprep.com/index.html andere reissites: www.travelhealth.com/indexhtml. Terschelling

Terschelling ligt ingeklemd tussen Noord- en Waddenzee, maar heeft geen eigen vissersvloot meer. De vis komt uit Harlingen en het is dienstig in een restaurant te letten op “aanbiedingen buiten de kaart om”, die vis is in ieder geval vers. In de Reisgids voor Terschelling blijft weinig onbesproken. Ontstaan en vorming, natuur, middelen van bestaan, kunst en cultuur, het volkslied; er is waarschijnlijk weinig dat men nog meer zou willen weten van dit eiland.

*Reisgids voor Terschelling door Bauke Boomstra en Piet Lautenbach. Uitg. VVV Terschelling ƒ 35. ISBN 90 232 3392 1. Inl VVV Terschelling 0562-443000 Men's Health

Het nieuwe mannenblad Men's Health - dat met artikelen over seks en fitness sterk lijkt op het Britse GQ Active - heeft “de beste trektochten uit Azië en Zuid-Amerika” naast elkaar gezet, “plus wat er allemaal nodig is om goed voorbereid op reis te gaan”. Van de Annapurna, Kangchenjunga e.a. bergketens zijn overzichtelijke kaartjes opgenomen, met hoogteverschillen.

*Men's Health. ƒ 7,95 Jeu de Boules

In de gymnasia van de oude Grieken werd al Jeu de Boules gespeeld, maar vooral als krachtsport. De Romeinen zouden er het behendigheidsspel van hebben gemaakt, dat wij kennen van de parkjes en pleinen in Frankrijk. Daar wordt het Pétanque genoemd. Aldus het boek Jeu de Boules/Pétanque. De vele illustraties beogen een hulp te zijn bij het verbeteren van spelwijze en -tactiek.

*Jeu de Boules/Pétanque door Christian Marty. Uitg Het Spectrum ƒ 24,90. ISBN 90 274 6445 6