Opnieuw vijand van Clinton in opspraak

WASHINGTON, 17 SEPT. In de Amerikaanse pers is opnieuw een Republikeinse politicus in opspraak gebracht om zijn privéleven. De 74-jarige Henry Hyde, de alom gerespecteerde Republikeinse voorzitter van de commissie voor Justitie in het Huis van Afgevaardigden, zag gisteren zijn reputatie besmeurd.

Hyde leidt het vooronderzoek naar de vraag of het Huis van Afgevaardigden een officieel impeachment-onderzoek tegen president Clinton moet instellen in verband met de affaire-Lewinsky. Het Internet-tijdschrift Salon Magazine, dat over het algemeen nogal pro-Clinton is, berichtte gisteren dat Hyde dertig jaar geleden gedurende vijf jaar een buitenechtelijke verhouding had met een getrouwde moeder van drie kinderen. Haar huwelijk liep daarna op de klippen. Verscheidene televisiestations namen het verhaal gisteravond over. Hyde reageerde met een verklaring dat de “verjaringstermijn” van zijn “jeugdige indiscreties” allang verstreken is.

De Republikeinen beschouwen dergelijke onthullingen over buitenechtelijke affaires in hun kring als een 'verschroeide aarde-campagne' van Clinton-sympathisanten om critici te intimideren. Het Witte Huis ontkent ook maar iets met de publicaties te maken te hebben.

Eerder deze maand moest de Republikeinse Afgevaardigde Dan Burton na publicaties in de pers erkennen dat hij een buitenechtelijke verhouding heeft gehad waaruit een kind is geboren. Burton is een van de hardste critici van de president in het Congres en de leider van een commissie die financiële malversaties bij de verkiezingscampagne van 1996 onderzoekt. En vorige week biechtte een andere conservatieve Republikein, Helen Chenoweth, een langdurige overspelige affaire op, die, zo zei ze, verkeerd was geweest maar waarvoor God haar heeft vergeven. Chenoweth dringt al sinds april aan op het aftreden van Clinton.

Salon rechtvaardigt het artikel met het argument dat de mensen die straks over de president gaan oordelen, zèlf ook op de korrel genomen mogen worden. De publicatie van het rapport van de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr, met alle intieme details die daarin staan, heeft de regels van het spel volgens Salon veranderd. “Betekent het feit”, stelt het blad, “dat Henry Hyde een overspelige verhouding heeft gehad die hij verborgen probeerde te houden voor zijn gezin en zijn kiezers, dat hij ongeschikt is voor een publieke functie? Absoluut niet. En hetzelfde geldt voor president Clinton.”

Salon ontkent stelig dat het Witte Huis aan de wortel van het artikel over Hyde staat. Het blad zegt getipt te zijn door een vriend van de oud-echtgenoot van de vriendin van Hyde. De bedrogen echtgenoot wijt het stuklopen van zijn huwelijk aan Hyde, en zegt dat hij niet kon verdragen hoe de politicus de afgelopen weken in de media afgeschilderd werd als de vleesgeworden deugdzaamheid.

In het Congres nemen de spanningen tussen Republikeinen en Democraten over de kwestie toe. De Democraten willen zich niet opwerpen als verdedigers van de president, maar de snelheid waarmee de Republikeinen liefst zoveel mogelijk materiaal van Starr openbaar willen maken, stuit velen tegen de borst. “We zijn niet de advocaten van de president”, zei gisteren Thomas Daschle, de leider van de Democratische minderheid in de Senaat. “Maar we komen wel op voor eerlijke procedures.”

De Democraten vrezen dat het schandaal hun kansen bij de verkiezingen van 3 november negatief zal beïnvloeden. De Republikeinen kunnen het ondertussen niet laten het vuurtje verder aan te blazen. Newt Gingrich, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigde, noemde Clinton gisteren een “vrouwenhater”.

De president zelf aarzelde gisteren even toen hem gevraagd werd hoe hij aankijkt tegen het voornemen van de Republikeinen in het Congres, om de videoband openbaar te maken van zijn verhoor over de affaire-Lewinsky op 17 augustus. “Ik wist dat de regels dat verboden, maar ik dacht wel dat het zou gebeuren.”

Clinton zei dit tijdens een gezamelijke persconferentie met de Tsjechische president Vaclav Havel, die een staatsbezoek aflegt aan de Verenigde Staten. Havel formuleerde in diplomatieke bewoordigen het Europese onbegrip over de affaire-Lewinsky. “Amerika heeft veel gezichten. Van de meeste houd ik. Maar sommige begrijp ik niet”, aldus Havel.