OM traint getuigen in zaak-Etienne U.

AMSTERDAM, 17 SEPT. Het Haarlemse openbaar ministerie en het Kernteam Randstad Noord (KTR) hebben trainingen georganiseerd voor de politiemensen die als getuige waren opgeroepen in de rechtszaak tegen de vermeende drugsbaas Etienne U. Dat bleek gisteren tijdens de tweede zitting van het hoger beroep.

Advocaat-generaal P. Brilman, de aanklager in het hoger beroep, zei vanmorgen “ongelukkig” te zijn met de getuigentrainingen. Het kernteam had hem hiervan niet op de hoogte gebracht. Volgens Brilman “gebeurt dit soort trainingen vaker”.

De advocaat-generaal gelooft echter niet dat de mediatrainingen de zaak tegen U. in gevaar zullen brengen. “De training had een onschuldig karakter en was vooral toegespitst op de technische kant van het verhoor.” Volgens Brilman is de verdediging niet benadeeld.

Volgens C. Korvinus, de raadsman van U., is er echter tijdens de trainingen, die werden gegeven door een politiepsycholoog, ook gesproken over de verklaringen die de politiemensen zouden afleggen voor het gerechtshof. “De training was niet alleen bedoeld om de politiemensen te laten wennen aan de psychische druk van een verhoor. Het ging wel degelijk om de inhoud.” Volgens Korvinus kan hierdoor geen sprake meer zijn van een eerlijk proces. Hij zal daarom het hof vragen het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

Ook het gerechtshof zelf toonde zich gisteren verbaasd. President J. Vermeulen noemde de training “onbehoorlijk”. Het hof wil daarom inzage in de vragenlijsten die de poltiemensen bij de training onder ogen kregen.

De advocaten van U. en zijn medeverdachten hadden de betrokken politiemensen als getuige opgeroepen omdat ze wilden weten wat de aanleiding was van een nieuw onderzoek dat plaatsvond ter voorbereiding van het hoger beroep tegen Etienne U.

Volgens de verdediging beschikte het KTR over informatie die afkomstig was van het in 1994 opgeheven IRT-team. Dat gebruikte in een eerder onderzoek tegen U. verboden opsporingsmethoden. De informatie uit IRT-dossier mocht daarom niet worden gebruikt.