NIEUWE LISZT

Albert Brussee: Harmonies poétiques et religieuses. CDXYZ 1101 035-5242336

'Ich kann warten', heeft Franz Liszt meermaals gezegd, wachten op de erkenning van zijn werk. Maar meer dan een eeuw later moet hij nog altijd langs de zijlijn wachten en is nog lang niet alles omtrent zijn composities bekend. Zo blijkt maar weer uit de vondst van Albert Brussee. De Nederlandse pianist reconstrueerde de oerversie van Liszts Harmonies poétiques et religieuses uit 1847, maakte hiervan een verantwoorde uitgave en zette het werk verdienstelijk gespeeld op cd.

De twee versies, beide geïnspireerd door gedichten van Alphonse de Lamartine, verschillen nogal. Zowel de versie uit 1847 als de meer bekende uit 1853 bestaat uit tien delen, maar de latere is met name door Funérailles en Bénédiction de Dieu dans la Solitude populair geworden.

Deze stukken komen niet voor in de vroegere editie, daarvoor in de plaats kan de luisteraar echter kennismaken met het bijna een kwartier durende Litanies de Marie en La Lampe du Temple, twee stukken waarvan gedacht werd dat ze onvoltooid waren gebleven. Brussee ontdekte evenwel dat er in de loop der tijd pagina's van het manuscript door elkaar zijn geraakt.

Dat er een relatie tussen beide versies bestaat blijkt uit het feit dat verschillende delen uit 1847 voorstudies zijn van de definitieve stukken uit de latere editie. In het titelloze slotdeel van de vroege versie kan men bijvoorbeeld reeds het motief herkennen dat later een zo prominente rol zou spelen in Bénédiction de Dieu.

Liszt-liefhebbers zullen van deze cd rode oortjes krijgen, de liefhebber van klaviermuziek vindt er een Liszt die met name in zijn extatische toonzetting imponeert.

    • Emile Wennekes