Museveni in toespraak: Oeganda houdt troepen in Congo

NAIROBI, 17 SEPT. Oegandese troepen blijven in Congo zolang zich daar rebellen ophouden die vechten tegen de Oegandese regering. Dit heeft de Oegandese president Museveni gisteren gezegd in een rede voor het parlement.

Yoweri Museveni sprak gisteren voor het eerst in het openbaar over de crisis in het buurland en de Oegandese betrokkenheid daarbij. Museveni ontkende dat zijn soldaten meevechten met de Congolese rebellen tegen Kabila's regeringsleger. “We bevinden ons in Congo wegens onze eigen veiligheid. We hebben - nog niet - partij gekozen in de crisis. We kijken de zaken nog aan. Als we ons in de crisis gaan mengen doen we dat omdat de regio er niet in is geslaagd zorgen over onze veiligheid weg te nemen”, aldus Museveni. De Oegandese president zei tegen inmenging te zijn in de politieke aangelegenheden van een soevereine staat.

Museveni, die Kabila in 1996 militair bijstond bij diens opstand tegen de toenmalige president Mobutu, vertelde in zijn anderhalf uur durende rede waarom zijn relatie met Kabila bekoeld raakte. Hij had Kabila 'advies' gegeven over drie belangrijke interne zaken, namelijk de wenselijkheid een regering op brede basis te vormen, het gebrek aan democratie en de steun aan tribale milities. Kabila sloeg zijn adviezen in de wind. Museveni veroordeelde de inmenging van buitenlandse troepen, een verwijzing naar de steun die de legers van Angola, Zimbabwe en Namibië geven aan Kabila.

Enkele parlementsleden reageerden teleurgesteld op Museveni's rede. “Hij sprak als een generaal, niet als een staatshoofd die ons informatie geeft over wat de financiële gevolgen zijn van de Oegandese betrokkenheid in Congo”, aldus een parlementariër. Volgens verscheidene bronnen is Oeganda veel meer betrokken bij de Congolese oorlog dan Museveni wil toegeven en vechten zijn troepen wel degelijk aan de zijde van de Congolese rebellen.