Messen uit Rotterdam; Sieraden van staal

Outdoor Folding Knife: mes ƒ 375, tasje ƒ 25 en diamantslijper ƒ 35, alles incl btw. Hill Knives Holland, Insulindestraat 92-94, 3038 JC Rotterdam. Inl 010-4655743. Internet: www.hillknives.demon.nl

Voor het eerst sinds tachtig jaar levert een Nederlandse messenmaker weer gebruiksmessen aan het leger. Vader en zoon Van den Heuvel maken in hun Rotterdamse atelier Hill Knives, al jarenlang op ambachtelijke wijze jachtmessen en speciale 'collectors items', zoals kunstig gegraveerde, tweesnijdende Keltische daggers. Maar sinds een paar jaar produceren ze ook overlevingsmessen. Hun KCT 002-messen werden in het veld beproefd door 'survival' instructeurs van Britse, Griekse, Amerikaanse en Duitse elite-troepen. Er werden takken en struiken mee gekapt voor 'shelters', wild en vis gevild, dun ijzerdraad doorgesneden, in steenhoudende aarde gegraven en in blik gesneden. Het evaluatierapport van de Nato International Long Range Reconnaissance Patrol School (ILRRPS) was onverdeeld gunstig. Nederlandse commando's worden nu uitgerust met een 'Hill-knife'. Het Amerikaanse tijdschrift 'Tactical Knives' onderwierp het mes aan een serie testen. Na elke test werd het mes gewassen en vervolgens pakte de auteur een tomaat. Iedere messenliefhebber weet dat dat de lakmoesproef is, het snijden van een ietwat oude tomaat. Dat gaat na alle afgesneden takken en omgehakte bomen nog moeiteloos en de schrijver eindigt: “I would have been more than happy to carry this knife in Vietnam”.

Natuurlijk heeft een commando achter de vijandelijke linies een overlevingsmes nodig. Maar ook veel brave burgermannen zouden graag over zo'n beproefd mes beschikken. Dat kan nu in aangepaste vorm, want Hill Knives maakt sinds enige tijd een outdoor-zakmes.

De kwaliteit van de Hill Knives - ze blijven veel langer scherp dan andere messen - wordt mede bepaald door de keuze van het staal en de harding ervan. Het messenstaal, ATS-34 voor de kenners, van het Japanse bedrijf Hitachi Metals is hard (59 Rockwell) en taai. Van dat staal is ook het lemmet gemaakt van het Hill Knife outdoor-zakmes. Het mes is onverwacht licht (130 gram) en ligt prettig in de hand. Aan de onderzijde is een ergonomisch uitgekiende uitholling en de greep van polycarbonaat voelt aangenaam aan. Wie zo'n mes koopt, krijgt niet alleen levenslange garantie, maar kan ook voor een jaarlijkse gratis slijpbeurt langskomen. De Van den Heuvels zijn erkend meesterslijper.

Boven in het kantoor hangen foto's van pronkstukken, waaronder een tweesnijdende 'dagger' die voor Prins Bernhard is gemaakt. De Rotterdamse messenmakers leveren ook gegraveerde en geciselleerde messen voor de koninklijke juwelier Asprey in de Londense Bondstreet. Daar liggen Hill-knives van meer dan tienduizend pond. Sommige zijn met goud of sieraden ingelegd en kunstig gegraveerd door een meestergraveur in België. Vergeleken bij de prijzen van die edelstalen kunstvoorwerpen zijn de outdoor-zakmessen ronduit goedkoop.

    • Hans Moll