Londen doet mee aan boycot JAT

BRUSSEL, 17 SEPT. Groot-Brittannië heeft alsnog besloten de boycot van de Europese Unie tegen de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT uit te voeren. Daarmee is gisteren op het laatste moment voorkomen dat de Europese Commissie juridische stappen zou nemen om Groot-Brittannië te dwingen tot deze boycot, waartoe de vijftien lidstaten van de EU vorige week unaniem besloten.

Het gaat om een sanctie tegen Joegoslavië wegens het optreden in Kosovo, die vorige week dinsdag van kracht werd. Groot-Brittannië wilde toestellen van de JAT nog een jaar toestaan om te dalen en op te stijgen. Het meende dat het nakomen van een bilaterale overeenkomst met Joegoslavië - die voorziet in een opzegtermijn van een jaar - belangrijker was dan de unaniem door de EU afgesproken boycot.

Gistermorgen heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Santer, over de kwestie overlegd met de Britse premier Blair. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, die net was teruggekeerd van een vakantie, deelde vervolgens mee dat Groot-Brittannië met ingang van vandaag de JAT zou weren. Tot ergernis van de andere EU-ministers van Buitenlandse Zaken was Cook eerder deze maand zelf niet aanwezig op de bijeenkomst in Salzburg waar tot de boycot was besloten. De Britse minister was op vakantie gegaan en had zich laten vertegenwoordigen door zijn onderminister Quinn.

Bij de Europese Commissie werd vanmorgen aangenomen dat Griekenland de boycot van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij nu ook spoedig zal uitvoeren. Griekenland had zich bij het eerdere Britse standpunt aangesloten. Het wilde de boycot pas over een half jaar laten ingaan. Bij de boycot van de JAT hebben zich inmiddels ook elf Europese landen aangesloten die geen lid zijn van de EU. Het betreft Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slovenië, Tsjechië en IJsland. In Zwitserland mogen JAT-toestellen nog gewoon landen en opstijgen.

Tot zover onze correspondent.