Kunstenaars willen nieuw beroepsprofiel

DEN HAAG, 17 SEPT. Staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur moet opnieuw onderzoeken hoe de beroepsprofielen in de kunstwereld eruit zien. Wat doet een beeldend kunstenaar precies en wat een danser? Pas na beantwoording van deze vragen is het mogelijk een lespakket samen te stellen voor een goede opleiding tot kunstenaar.

Dit zegt de Federatie van Kunstenaarsverenigingen en Ontwerpersverenigingen in een reactie op de reorganisatieplannen van het ministerie OC en W bij het kunstvakonderwijs. Volgens directeur J. Verduyn Lunel van de federatie heeft het ministerie zich bij de huidige plannen te veel laten leiden door officiële instanties en te weinig geluisterd naar de kunstenaars zelf. Verduyn Lunel heeft daar de Kamer ook in een brief op gewezen. “Wat moet je nu weten om beeldend kunstenaar te zijn? Dat weten ze bij het ministerie niet. Ze hebben gesproken met een handjevol kunstenaars, maar er zou een echt onderzoek moeten komen,” aldus Verduyn Lunel.