Kohl biedt Jeltsin expertise

BONN/MOSKOU, 17 SEPT. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl heeft Boris Jeltsin hulp aangeboden. Volgens een regeringswoordvoerder in Bonn heeft Kohl gisteren in een telefoongesprek met de Russische president vooral gesproken over het sturen van financiële en economische deskundigen.

Jeltsin zou het aanbod verwelkomd maar nog niet aangenomen hebben. Volgens de woordvoerder staat meer financiële hulp aan Rusland voor Duitsland even niet op de agenda. Duitsland is al de grootste kredietverstrekker aan Rusland.

De Russische krant Russkii Telegraf schreef gisteren dat buitenlandse kredieten dringend noodzakelijk zijn. “Rusland zal toch op één of andere manier zijn schulden moeten betalen, tekorten dekken en reserves van de centrale bank aanvullen om de roebel te beschermen.”

Een delegatie van het IMF was dinsdag in Moskou, maar dat heeft nog niet geresulteerd in acute kredietverstrekking aan Rusland.

Half september zou het IMF een nieuw krediet van 4,3 miljard dollar aan Rusland verstrekken. Maar daaraan zijn strenge voorwaardeb verbonden. (Reuters, AFP, DPA)