Koffer met nepbom in politiebureau

UTRECHT, 17 SEPT. Het Utrechtse hoofdbureau van politie is gistermiddag twee uur ontruimd geweest wegens een koffer met een nepbom. Tijdens de ontruiming slaagde een arrestant die op het bureau vast zat, erin te ontsnappen, maar hij kon na enkele minuten worden opgepakt.

De koffer leidde vorige week vrijdagnacht al tot onrust op het taxiplateau bij het Centraal Station van Utrecht. Een voorbijganger had de politie gemeld dat er een koffer stond waaruit een piepend geluid kwam. Het plateau werd afgezet, maar omdat het piepen was gestopt, namen de bomexperts de koffer mee naar het bureau en plaatsten deze in een bomvrije kist.

Aangezien zich geen eigenaar meldde, hebben bomexperts gisteren de koffer geopend. Zij troffen “onduidelijke bedrading” aan en besloten de veiligheidsprocedure in werking te stellen. Zo'n 350 personeelsleden en acht arrestanten moesten het bureau verlaten en de straten in de omgeving werden afgesloten.

Het telefoonverkeer werd door andere bureaus opgevangen. De 112-alarmcentrale werd door de politieregio Rotterdam Rijnmond overgenomen.

Na onderzoek door het Explosieven Opruimings Commando van de landmacht bleek dat in de koffer een 'nepexplosief' was geplaatst: bedrading en een stof die lijkt op springstof. De politie wil de procedure kritisch evalueren.