Kinderagenda

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u richten aan de Kinderagenda NRC Handelsblad Postbus 8987 3009 TH Rotterdam

Wat een geluk!

Poept er een vogel op je hoofd? In Suriname brengt dat geluk! In Polen heb je geluk als er een spin voor je neus hangt en in Nederland mag je een wens doen als je een uitgebloeide paardenbloem in één keer kunt wegblazen. Wat doe je om geluk over jezelf af te roepen? Leerlingen van het Noordrand College in Rotterdam vroegen zich dat af en ze belden en faxten met familie over de de hele wereld, surften op Internet of probeerden het in boeken op te zoeken. Zo vonden ze honderden uitspraken over geluk. Ze maakten er illustraties bij en later ook kunstwerken van o.a. papiermaché onder leiding van hun lerares Nederlands en een beeldend kunstenares. Alle originele illustraties, door de leerlingen zelf ingelijst en alle kunstwerken, affiche-ontwerpen, antwoorden op faxen, gelukbrengende voorwerpen en foto's zijn nu te zien in de Kindergalerie, onderdeel van het Reispaleis in het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam.

*Alle Geluk van de Wereld, wensen en uitspraken over geluk door leerlingen van het Noordrand College in Rotterdam t/m 1 nov in de Kindergalerie van het Reispaleis in het Museum voor Volkenkunde, Willemskade 25, Rotterdam. Open za en zo van 11-17u, wo van 13-17u. Toegang ƒ 4 voor kinderen van 4 t/m 15 jaar, daarboven ƒ 7,50. Inl 010-4112201.

Uitmarkt voor kinderen

In Amsterdam moest je vaak op de nek van je vader gaan zitten om de voorstellingen op de Uitmarkt te zien, maar in De Vest in Alkmaar organiseren ze de enige, echte Uitmarkt voor Kinderen, die in het teken staat van de oosterse vertellingen van 1000 en 1 nacht. Za 19 september zijn er tussen 10 en 16u30 theater-, dans-, film-, kunst-, muziekvoorstellingen en workshops. Kinderen van 10 tot 12 jaar kunnen zich opgeven voor een middag-doe-programma met workshops over (Turkse) dans, (percussie)muziek, kunst of theater. De hele middag wordt er geoefend en gewerkt aan een voorstelling 1000 en 1 Nacht om 16u voor publiek. Ook zijn er film- en theatervoorstellingen in de Hooge Huyszaal en Grote Zaal. En kinderen van 8-12 jaar kunnen ook samen een animatiefilm maken. Na een korte uitleg over wat animatie eigenlijk is, mogen ze zelf met de camera aan de slag. Stichting Kino zal de gemaakte filmpjes zo bewerken dat ze er professioneel uitzien en op het Cinekidfestival vertoond kunnen worden. In de Alkmaarse bibliotheek worden nog aan de hand van prenten 1000 en 1 Nacht verhalen verteld (voor kinderen van 4 tot 8 jaar).

*Kindercultuurdag in theater De Vest, Canadaplein 2, Alkmaar op za 19 sept van 10-16u30 res voor voorstellingen (film: ƒ 5 theater: ƒ 7,50) en workshops (ƒ 2,50) 072-5127344.

Waterraketten

Ooit een waterraket afgeschoten? Of heb je geen idee wat een waterraket is. Je maakt 'm door een ventiel uit een binnenband van een fiets te knippen, een derde van een kurk van een fles te snijden, in de kruk een gaatje te boren zo groot als de doorsnede van het ventiel en dat door de kurk heen te duwen. Neem nu een plastic fles die voor een derde tot een vierde met water is gevuld. De kurk met ventiel op de fles persen, op z'n kop houden en aansluiten op de fietspomp en pompen maar. Is het experiment gelukt dat kan je zo 20 sept meedoen met de Gelderse Kampioenschappen Lanceren van Waterraketten, tot 15 jaar in Planetarium, Sterrenwacht en Ruimtevaartcentrum Kruittoren, Kronenburgerpark, Nijmegen. Op het kampioenschap mag elke waterraket uitsluitend door dezelfde persoon gebruikt worden. Speciale plakmiddelen van de kurk aan de fles zijn verboden. Alleen gewoon water, kurk, fietsventiel, plastic fles en een fietspomp zijn toegestaan. Er zijn twee wedstrijdcategorieën: wie schiet zijn of haar raket het hoogst? Wie heeft de mooiste waterraket (die ook nog omhoog schiet)?

*Gelderse Kampioenschappen Lanceren Waterraketten tot 15 jaar in Planeterium, Sterrenwacht en Ruimtevaartcentrum Kruittoren, Kronenburgerpark, Nijmegen op zo 20 sept. Aanmelden à ƒ 2,50 tussen 12u30-13u30, de wedstrijden beginnen om 14u. Inl 024-6419929.

PoëziePosters

Leerlingen uit groep 5 en 6 van vier basisscholen in Emmen deden afgelopen jaar mee aan een dichtworkshop 'Feest in m'n pen' over ritme en rijm en over de zeggingskracht van een gedicht. Bovendien kregen de leerlingen ook bezoek van echte dichters zoals Karel Eyman en Theo Olthuis. De leerlingen gingen niet alleen met woorden, maar ook met een penseel en verf aan de slag en zo ontstonden de Poëzieposters. Ze gaan over honden en poezen, rijk worden, vliegen als een vogel of heel gewoon over het poetsen van je tanden. In Centrum Beeldende Kunst/De Muzeval Galerie in Emmen zijn de posters, samen met die van dichters als Leo Vroman, K. Schippers, Mies Bouhuys en Karel Eykman vanaf za 19 sept 13u45 te zien.

*Expositie PoëziePosters in Centrum Beeldende Kunst/Muzeval Galerie, Boermarkeweg 43, Emmen. Opening za 19 sept 13u45 t/m 8 nov. Open ma t/m vr 9-12u30 en 13u30-17u.

Pandemonia

Anja verdwaalt in het land Abilistan en daar probeert ze op alle mogelijke manieren de weg te vinden naar de bewoonde wereld. Of dat haar lukt is te zien en horen tijdens de voorstelling 'Anja kletst' op zo 20 sept door het Wetenschapstheater Pandemonia op en tussen de voorwerpen in het Haagse PTT Museum. De voorstellingen zijn gratis en beginnen om 13u, 14u15 en 15u30. In het PTT Museum is op za 19 sept ook een workshop Geheimschrift, waarbij kinderen van 8 t/m 12 jaar een bericht in spijkerschrift op een kleitablet kunnen schrijven en geheime berichten moeten ontcijferen en op wo 23 sept een workshop Fax (maak zelf een faxtoestel en fax een bericht door).

*Anja kletst (gratis optreden) door Wetenschapstheater Pandemonia op zo 20 sept voor alle leeftijden om 13u, 14u15 en 15u30 in het PTT Museum, Zeestraat 82, Den Haag. Op 19 sept en 23 sept zijn er workshops Geheimschrift en Fax voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. De workshops zijn van 14u-16u en kosten ƒ 6 (inclusief entree) Res 070-3307500.

    • Tonny Schoemaker