'Japan moet meer in banken steken'

TOKIO, 17 SEPT. Japan zal meer dan 75 biljoen yen (1080 miljard gulden) moeten steken in sanering van het bankwezen.

Dat is 45 biljoen yen (648 miljard gulden) meer dan de regering aan het begin van het jaar voor dit doel had gereserveerd. Dit schrijft Standard & Poor's, een bureau dat landen en bedrijven beoordeelt op hun kredietwaardigheid, in zijn gisteren verschenen uitgave Credit Week. Herkapitalisering en sanering van de bankensector is hard nodig. Japanse banken lijden nog steeds onder het uiteenspatten van de zeepbeleconomie begin jaren negentig. Een herkapitalisering van 75 biljoen yen zou overeenkomen met 10 à 15 procent van het Japanse bruto binnenlands product.

De economie van Japan zal meer dan 1 procent krimpen. Dit verwacht directeur-generaal Taichi Sakaiya van het Japanse bureau voor economische planning voor het lopende begrotingsjaar, dat eind maart afloopt. Sakaiya verklaarde dit tegenover een parlementaire commissie die de problemen van de Japanse bankensector onderzoekt. (DPA, ANP)