Invaller schiet Eindhovenaren in slotseconden naar zege op HJK Helsinki; Bruggink voor PSV van grote waarde

EINDHOVEN, 17 SEPT. De eeuwige belofte van het Nederlandse voetbal heeft PSV voor de tweede keer aan extra punten en extra inkomsten geholpen. Een maand na zijn belangrijke treffer tegen Maribor maakte Arnold Bruggink gisteravond het winnende doelpunt tegen HJK Helsinki, dat de 2-1 nederlaag in Eindhoven als een morele overwinning vierde.

Bruggink bezorgde PSV de koppositie in groep F van de Champions League. Nog belangrijker was de winstpremie van 1,4 miljoen gulden. De invaller was na afloop niet rancuneus. “Ik was teleurgesteld dat ik niet mocht beginnen, maar wraakgevoelens ken ik niet. Misschien ben ik wel te netjes voor de top. Misschien moet ik maar eens aan het bestuur gaan vragen wat ze nu eigenlijk met mij willen”, sprak Bruggink met blosjes op zijn wangen.

De 21-jarige aanvoerder van het olympisch elftal is bij PSV niet zeker van een basisplaats. Zelfs als de spitsen Nilis en Van Nistelrooy niet beschikbaar zijn, moet het verlegen talent uit Twente op de reservebank plaatsnemen. Hij debuteerde op zestienjarige leeftijd bij FC Twente en ontwikkelde zich bij deze club tot een wendbare, technische aanvaller. Vorige zomer verhuisde hij naar Eindhoven, waar zijn veelbelovende loopbaan stagneerde. Bruggink speelde afgelopen seizoen dertien hele wedstrijden voor PSV. Hij scoorde negen keer. Toch is hij geen echte goaltjesdief. “Ik ben een allrounder en misschien is dat wel mijn grootste handicap.”

Tegen HJK moest Bruggink plaatsmaken voor de Rus Khokhlov, een elegante speler die als enige PSV'er regelmatig werd uitgefloten. Hij leed veel balverlies en kon geen moment aantonen waarom hij bij Torpedo Moskou zo'n gewaardeerde kracht was. Khokhlov miste na een paar minuten een grote kans. Zijn krachtige kopbal werd flitsend gepareerd door doelman Koivistoinen. Na een half uur spelen kwam HJK verrassend op voorsprong. De Finse reus Kottila mocht de bal na een scherpe voorzet van de Braziliaanse dreumes Piracaia ongehinderd inkoppen (0-1).

Het gebrek aan creativiteit bij het vernieuwde PSV kwam gisteravond schrijnend aan het licht. Maar wat kun je verwachten wanneer een simpele mandekker als Ooijer in de rol van spelverdeler wordt gedwongen? Deze Amsterdamse schoffelaar wordt in de Brabantse pers geheel ten onrechte als een type-Wouters gekenmerkt. Daarvoor mist hij spelinzicht en balcontrole. Ooijer kan de vergelijking met zijn voorganger Jonk evenmin doorstaan. De voormalige huisschilder uit Volendam is vaak bekritiseerd om zijn gebrekkige mentaliteit, maar hij zat nooit verlegen om een effectieve dieptepass. Zonder Jonk, die nu bij Sheffield Wednesday speelt, lopen de PSV'ers als blindemannen over het veld.

Doelman Waterreus bekijkt het chaotische voetbal elke wedstrijd van gepaste afstand. Hij was tegen HJK de enige speler die vorig seizoen op een basisplaats mocht rekenen. Hij voelt zich vaak machteloos bij zoveel onkunde, bij zoveel onbegrip. Maar Waterreus houdt de moed erin. “Wat moet je anders als het publiek zo enthousiast blijft klappen? De mensen voelen blijkbaar dat wij steun nodig hebben. Ze kunnen zich nu vereenzelvigen met strijd en eenvoud, want PSV heeft geen vedetten meer. Maar ik voel me niet te goed om hier te werken. Misschien ben ik wel de laatste idealist die zijn contract uitdient. Sommige jongens zijn hier weggegaan omdat PSV in sportief opzicht niks meer te bieden had. Weinig collegiaal, om het zachtjes uit te drukken.”

Waterreus had zijn kritische kanttekening nog niet geplaatst, of hij werd op de vingers getikt door coach Robson, die hem in het voorbijgaan waarschuwde voor al te boude uitspraken. De Engelsman spreekt slechts mondjesmaat Nederlands en leeft in Eindhoven in een eigen wereld. Tijdens de persconferentie durfde de winnende trainer te spreken van een “excellent performance in a very big game”. Hij roemt de taaie tegenstand van HJK, dat zich volgens Robson niet voor niets heeft geplaatst voor de Champions League.

In werkelijkheid was het spel van de Finse semiprofs van een zeer laag niveau. Volgens goed Scandinavisch gebruik voetbalde HJK met veel kopsterke verdedigers en weinig behendige aanvallers. In de tweede helft bleven de offensieve bedoelingen beperkt tot een paar veredelde icings, wilde trappen naar voren dus. PSV kreeg meer greep op het middenveld en creëerde een paar aardige kansen. Invaller Rommedahl schoot voorlangs en uitblinker Kolkka kopte de bal voorbij het doel. Tien minuten na rust profiteerde Ooijer van de rugwind in het stadion. Hij kopte de dwarrelende bal uit een hoekschop van Kolkka keihard in de bovenhoek (1-1).

PSV voelde zich daarna benadeeld door enkele dubieuze arbitrale beslissingen. Doelman Koivistonen kreeg geen rode kaart na het onderuithalen van de doorgebroken De Bilde. Dezelfde speler smeekte even later tevergeefs om een penalty, nadat hij subtiel aan zijn shirtje was getrokken. Zelfs de meest fanatieke supporters hadden zich al verzoend met een puntendeling, toen Koivistonen zijn kostbare keepersfout beging. Hij liet een ongevaarlijke bal van Oyen uit zijn handen glippen en bood Bruggink een moeilijk te missen kans. “Ik had al zo'n voorgevoel toen ik mocht warmlopen”, glunderde de matchwinner.

    • Jaap Bloembergen