Hier & Daar

Strips

Op 17 sept wordt een tentoonstelling van tekenaar Bernhard Holtrop alias Willem in Galerie Lambiek geopend. En 24 sept wordt het album 'Rampokan' van Peter van Dongen ten doop gehouden. Het verhaal over de bevrijdingsstrijd in Indonesië/Nederlands-Indië verschijnt dagelijks als paginagrootte strip in Het Parool. Aansluitend is een mini-tentoonstelling van strips in Indische en Indonesische kranten uit die periode. Deze expositie is ook nog op za 25 sept te zien.

*Galerie Lambiek, Kerkstraat 78 Amsterdam. Tekeningen van Bernhard Holtrop (Willem) op 17 sept om 18u t/m eind okt. 24 sept 'Rampokan' Peter van Dongen. Inl 020-6267543.

Reclame en kunst

De relatie tussen kunst en reclame komt aan bod in een driedelige cursus 'Henry de Toulouse-Lautrec - kunstenaar of reklameschilder' die v.a. 7 nov wordt gegeven in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De cursus, die ƒ 92 kost, sluit aan op een tentoonstelling van de tekeningen en prenten van Toulouse-Lautrec. Ook wordt v.a. 21 okt een basiscursus kunstgeschiedenis van zes lessen gegeven.

*Uiterste inschrijfdatum 'Henry de Toulouse-Lautrec': 15 okt, basiscursus kunstgeschiedenis: 6 okt. Inschrijving cursussen uitsluitend schriftelijk. Inschrijfformulier verkrijgbaar bij Museum Boijmans Van Beuningen, tel 010-4419471.

Glas

In Het Schielandhuis is op 20 sept een glas-taxatiedag waar iedereen zich tussen 14-16u kan laten informeren over de waarde van meegebrachte glasvoorwerpen. (max 3 per persoon). In het museum is een grote glas-verzameling van vooral gegraveerde glazen te bewonderen.

*Het Schielandhuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam. Tel 010-2176767.

ZeezendersOp de CD- en platenbeurs op 19 sept in de Jaap Edenhal is de tentoonstelling 'Zeezenders op zwart vinyl' ingericht. De expositie geeft een overzicht van singles en lp's die in de jaren '60 en '70 door zeezenders als Radio Veronica, Noordzee, Caroline en Mi Amigo of door hun dj's zijn gemaakt. Op de beurs zijn ook boeken en tijdschriften, gesigneerde foto's, posters, popsouveniers en een afdeling film en science fiction te vinden.

*Jaap Edenhal, Radioweg 64, Amsterdam, 10-17u. Toegang ƒ 7,50, kinderen tot 12 jr gratis, CJP/65+ ƒ 5. Inl 0229-213891.

Culinair

Zwolse restaurants serveren hun culinaire specialiteiten tijdens de Zwolse Proefdagen van 18 t/m 20 sept in de Broerenkerk. Op zo wordt er van 13-15u een Kookwedstrijd met Bier gehouden voor koks van de deelnemende restaurants. Vr 18-24u, za 12-24u, zo 12-21u, betaalmiddel: 'Blauwvingers' à ƒ 2,50. In Haarlem worden op za 19 en 26 sept en op zo 11 en 18 okt culinaire wandelingen georganiseerd langs vijf restaurants die elk een gerecht verzorgen. De wandelingen beginnen om 12u bij het Carlton Square Hotel en eindigen daar om 17u met een Grand Dessert. Prijs ƒ 92,50. res 023-5712262.

SpeelgoedStar Wars poppetjes uit de jaren '70, oude Dinky Toys of Hornby treinen uit de jaren '20 en '30 zijn onder meer te vinden op de Internationale Speelgoedbeurs 'Toys, Toys & more old Toys' op 20 sept in Hotel Mercure in Amsterdam.

*Johan Muyskensweg 10, Amsterdam, 10-15u. Entree ƒ 7,50, kinderen t/m 12 jr gratis. Tel 020-6244035.

Twenty Four Seven

De Witte de Withstraat in Rotterdam staat van 18 t/m 20 sept in het teken van het kunst- en cultuurevenement 'Twenty Four Seven' en is daarom afgesloten voor verkeer. Twee van de projecten zijn van de Amerikaan Roy Faudree: 'Chuck' en '24/7 Radio'. Twee dj's zullen 48 uur een radio-uitzending verzorgen waarbij het publiek wordt betrokken. Opbellen om in de uitzending te komen, kan van vr 18u tot zo 18u op 010-2807018.

Wijngaarden

Nederland telt ruim 20 ha. wijngaard, verdeeld over zeven provincies. Steeds vaker combineren boeren op beperkte schaal wijnbouw met bv fruitteelt. Het Wijngaardeniersgilde zet met een landelijke Open Dag op za 19 sept de wijngaarden van veel leden in het zonnetje. Men kan de wijngaarden bezichtigen, die variëren in grootte van 150 m tot 3,5 ha., zich laten informeren over de druiventeelt in ons lastige klimaat en wijnen proeven van de rassen die worden aangeplant. Ook de drie wijnmusea in ons land zijn die dag open.

*Voor meer informatie en een lijst van de wijngaarden: het Wijngaardeniersgilde, t.a.v. P. van Rijsingen, tel/fax 0481-424737.