Goed opgevoed

Naam: Conny van Bentum (33) Sport: zwemmen, periode 1979-1989 Beroep: arts Prestaties: meervoudig Nederlands kampioene 100 en 200 m vrije slag,tweemaal zilver en eenmaal brons op 4x100 m vrije slag Olympische Spelen

“Toen ik voor het eerst in de Nederlandse ploeg kwam, heerste er al zo'n sfeertje, zo van: die DDR-meiden, die deugen niet. Oost-Duitsland stond voor groot, grof en behaard. Onderling maakten we er destijds de nodige grappen over. Moet je die zien, met die enorme schouders en die enorme spierbundels. Maar altijd met een ondertoon van: we worden bedonderd waar we bijstaan, maar we kunnen niets bewijzen. En zo was het ook, want op een enkele uitzondering na werd niemand gepakt. Al bleef het natuurlijk uiterst verdacht dat sommige zwemsters zich plotseling afmeldden voor een groot toernooi zonder duidelijk aanwijsbare reden. “Of ik mij bestolen voel? Natuurlijk had ik zelf ooit graag de hoogste trede willen beklimmen. Het enige dat ik zo nu en dan betreur, is dat er destijds nog geen out-of-competition-controles bestonden. Dat ze plotseling op je stoep hadden gestaan, dan had ik het nog wel eens willen zien. Maar verbitterd, nee, dat ben ik zeker niet. Ik kijk met veel plezier terug op mijn zwemcarrière, ondanks het feit dat sommige concurrentes vals hebben gespeeld. “Bovendien: moet ik jaloers zijn op vrouwen die blijvend letsel hebben overgehouden aan de topsport? Nee toch zeker! Ze hebben destijds weliswaar een gouden medaille gewonnen, maar wat is de waarde daarvan? Nul komma nul. Hun kleinkinderen krijgen die plak nooit te zien. “Zelf ben ik nooit in de verleiding gekomen. Ik ben keurig opgevoed. Niet roken, niet drinken - die lessen kreeg ik van huis uit mee. Bovendien heeft niemand mij in al die jaren ooit een pilletje of een spuitje aangeboden. En eerlijk is eerlijk: ik was dertien toen ik bij de Nederlandse ploeg kwam. Een kind nog. Ik wist van niks. Als een trainer of een arts toen tegen mij had gezegd: hier, neem nog een lekker vitaminepilletje, had ik waarschijnlijk ook geen nee gezegd.”

    • Mark Hoogstad