Gergjev denkt aan jaar rust

ROTTERDAM, 17 SEPT. Valery Gergjev, sinds 1995 chef-dirigent van het Rotterdamse Philharmonisch Orkest, sluit niet uit dat hij in het jaar 2003 een jaar stopt met dirigeren.

Gergjev is als artistiek leider en chef-dirigent van de Kirov Opera in St Petersburg, chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en vast gastdirigent aan de Metropolitan Opera in New York een van de drukst bezette dirigenten ter wereld. Kees Hillen, artistiek directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, is over Gergjevs gedachte niet verbaasd en maakt zich geen zorgen over diens positie in Rotterdam. “We hebben geen contract met een einddatum. Gergjev is een gems die over rotsen springt, maar hij is loyaal en we hebben afspraken voor activiteiten in de jaren 2000 en 2001, wanneer Rotterdam 'culturele hoofdstad van Europa' is. Het hangt ook af van het belang van de artistieke ambities in Rotterdam in 2001. Gergjev wil het Gergjev Festival nog uitbouwen.”