Fortis ziet af van overname in Maleisië

ROTTERDAM, 17 SEPT. Bank en verzekeraar Fortis heeft de gesprekken afgebroken over de aankoop van een belang in het Maleisische financiële conglomeraat AMMB Holdings Berhad. Volgens Fortis paste AMMB strategisch niet goed meer bij het Belgisch-Nederlandse concern.

Fortis wil samen met de acquisitie Generale Bank expanderen in Azië. De Generale heeft al kantoren in Hongkong. Volgens de Maleisische pers wilde Fortis een belang van 15 procent in het beursgenoteerde AMMB kopen, maar een woordvoerder van Fortis wil dit getal niet bevestigen.

AMMB bestaat onder meer uit de grootste handelsbank van Maleisië en is de één na grootste financierder van het land. Daarnaast bezit het een grote effectenafdeling. De gesprekken ketsten af wegens de situatie bij AMMB. De economische recessie heeft het conglomeraat zwaar aangetast, zo blijkt uit de jaarcijfers van het op 31 maart afgesloten boekjaar. De winst voor belasting daalde van circa 500 miljoen gulden in 1996 tot minder dan 100 miljoen in het afgelopen boekjaar. De slechte economische omstandigheden van het land blijven op het resultaat voor het lopende boekjaar drukken, zo meldt AMMB. Het aantal leningen dat geen geld meer opbrengt, is explosief gestegen van 1,6 procent naar 7,5 procent.