Film Spielberg

De Harlingse schrijver Armand Blau wil dat zijn boek 'In de schaduw van de bossen' op de aftiteling van Steven Spielbergs 'Saving Private Ryan' wordt genoemd. De tekstschrijvers van de film zouden uit zijn boek het idee voor het script hebben gehaald (NRC Handelsblad, 8 september).

Met alle waardering voor het speurwerk van Blau, maar tragedies als die van de familie Tester, die hij in zijn boek beschrijft, kwamen vaker voor. De broers Tester sneuvelden respectievelijk op 26 november 1943, 17 september 1944 en 9 januari 1945.

Het boek 'Band of brothers' van Stephen Ambrose is een non-fictie verslag over de belevenissen van E-compagnie, 506 Parachute Regiment, 101 Airborne-divisie vanaf de oprichting in Amerika in 1942 tot het eind van de oorlog in Europa. Een aantal dagen na de invasie in Normandië werd Sgt Fritz Niland plotseling uit deze eenheid gehaald en teruggestuurd naar de Verenigde Staten. Ambrose legt in zijn boek ook uit waarom. Eén broer van Niland, ingedeeld bij de 82ste Airborne-divisie sneuvelde op 6 juni 1944. Op dezelfde dag sneuvelde een andere broer, die als luitenant bij de 4e Infanterie-divisie diende en op Utah-beach was geland. Dezelfde week was een derde broer, die als piloot in het China-Birma-India oorlogstheater diende, om het leven gekomen. Moeder Niland kreeg de drie separaat verzonden telegrammen over de dood van haar zoons op één dag. Fritz was haar enige nog levende zoon en de US Army haalde hem snel uit het operatiegebied weg. De broers Preston en Robert Niland liggen nog altijd op de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Normandië begraven.

Mocht Steven Spielberg de basis voor zijn script van 'Saving Private Ryan' (dat immers in juni 1944 in Normandië speelt) ergens vandaan gehaald hebben is het waarschijnlijker dat dit uit het boek van Ambrose komt, dan uit dat van Blau. De laatste doet er wellicht beter aan zijn claim bij Spielberg niet in te dienen.

    • I.M. de Jong