Duitse voetbalbond voor tv-rechten naar Europese Commissie

MUNCHEN, 17 SEPT. De Duitse voetbalbond (DFB) heeft bij de Europese Commissie om “vrijstelling” van het Europese kartelrecht gevraagd. De DFB wil de televisierechten voor de hoogste Duitse competitie centraal blijven verkopen. De opbrengst komt in dat geval, nagenoeg gelijk verdeeld, bij alle clubs terecht, niet alleen bij de grote.

De bond heeft bij de Europese Commissie aangedrongen op een zorgvuldige bestudering van de zaak en afweging van de belangen. De organisator van de belangrijkste Duitse competities meent dat een andere opzet de rijke clubs rijker maakt en de arme armer.

EU-commissaris Karel van Miert onderzoekt al enkele maanden of het centraal te gelde maken van de voetbalbeelden van de eerste en tweede Bundesliga niet in strijd is met de Europese mededingingswetgeving. Hij vraagt zich af of de clubs volgens de richtlijnen van de EU niet zelf met de televisiestations mogen onderhandelen.

In Nederland speelde in het nabije verleden al iets dergelijks nadat de KNVB in zee was gegaan met Sport7. Ajax en Feyenoord maakten daar ernstig bezwaar tegen. Feyenoord-voorzitter Van den Herik wilde, juridisch terecht volgens het Amsterdamse hof in een tussenarrest, zelfbeschikkingsrecht voor de thuisduels. Zeker ten aanzien van rechtstreekse uitzendingen. “Pay-per-view heeft de toekomst”, zei Van den Herik destijds.

In Duitsland denkt Uli Hoeness, manager van Bayern München, er ook zo over. In de Süddeutsche Zeitung zegt de oud-international dat het voor alle betrokkenen beter is dat de clubs zelf hun wedstrijden verkopen. “Het is bovendien tijd dat de bond de machtsfactor 'geldverdeling' kwijtraakt.”

Hoeness wijst erop dat de Duitse verenigingen die op Europees niveau actief zijn, de televisierechten al in eigen hand houden. Bovendien storten ze 30 procent van de opbrengst in een solidariteitsfonds ten behoeve van de andere clubs in de Bundesliga. “Zo heeft Bayern als vanzelfsprekend 1,3 miljoen gulden overgemaakt naar het fonds. Dat was de afrekening van de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League.”

De Duitse voetbalbond gelooft niet dat zo'n steunfonds een oplossing is voor de lange termijn. Het bestuur vreest dat de clubs uiteindelijk “puur voor het eigenbelang” zullen kiezen en dat er op den duur van de solidariteitsgedachte weinig overeind blijft. (DPA)