Commerciële Talk Radio stopt ermee

AMSTERDAM, 17 SEPT. De praatzender Talk Radio is gisteravond om zeven uur uit de lucht gegaan. De commerciële zender die sinds januari vorig jaar bestond, is er niet in geslaagd voldoende adverteerders te vinden. Op de vrijgekomen frequentie zal vanaf maandag Business Nieuws uitzenden, net als Talk Radio eigendom van Manaus Business Development.

De verwachtingen bij de start van Talkradio waren hooggespannen. In de Verenigde Staten luisteren dagelijks miljoenen mensen naar honderden stations voor talkradio. De voormalige Amerikaanse presentator Peter Laufer leidde de Nederlandse 'hosts' op en gaf de zender een goede kans van slagen. “Talking is human nature”, zei hij destijds. “Maar Nederlandse adverteerders zijn huiverig voor de vrijblijvendheid van de presentatoren en de moeilijk te sturen reacties van de bellers”, zegt H. Krouwels, voormalig directeur van Talk Radio en nu directeur van Business Nieuws. De zender had in de Randstad een marktaandeel van een kleine twee procent, landelijk lag dat lager.

Bij Talkradio werkten zestig medewerkers, van wie 35 fulltime. Ongeveer tweederde van hen gaat mee naar de nieuwe nieuwszender die vanaf maandag van zes uur 's ochtends tot acht uur 's avonds elke twintig minuten financieel wereldnieuws brengt. Hoofdredacteur is M. Bicker Caarten die eerder werkte bij de televisiezender CNBC, de zakenzender van NBC.